Skip to main content
search

Trening o budžetiranju odgovornom prema Romima i Romkinjama, koje predstavlja jednu od najvažnijih komponenti druge faze programa ROMACTED, održan je 8. juna u Beogradu u saradnji sa Kancelarijom za integraciju Roma pri Regionalnim savetom za saradnju – RCC.

Trening je okupio 50 učesnika.

Trening je namenjen predstavnicima 14 partnerskih gradova i opština. Pored predstavnika Saveta Evrope i Fondacije BFPE za odgovorno društvo, treningu su prisustvovali i lokalni facilitatori i facilitatorke, kontakt tačke partnerskih opština, kao i osobe zaposlene u resoru finansija u lokalnoj samoupravi.

Nakon uvodnog obraćanja i otvaranja treninga od strane regionalne programske menadžerke za ROMACTED program, Marine Vasić, državne sekretarke u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Olene Papuge i Aleksandre Bojadjieve iz Kancelarije za romske integracije pri Regionalnom savetu za saradnju, trening je održao Tibor Domonkoš, tematski konsultant u drugoj fazi ROMACTED programa.

Trener je istakao preporuke i smernice programskog budžetiranja sa posebnim osvrtom na finansiranje mera i aktivnosti za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou, kao i korake u planiranju budžeta odgovornog prema Romima.

ROMAKTED II program počeo je da se sprovodi u januaru 2021. godine i trajaće do decembra 2024. godine, a finansiraju ga Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope.

Više o samom programu možete pročitati OVDE.

ROMACTED II je zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope koji predstavlja nastavak I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020).

Close Menu