Skip to main content
search

Centralni deo desetog Beogradskog bezbednosnog foruma pod nazivom „Nema mira bez poverenja“ nastavljen je 22. oktobra, sa fokusom na specijalni događaj „Beograd-Priština: Nema rešenja bez poverenja“.

Treći dan centralnog dela desetog izdanja Beogradskog bezbednosnog foruma započeo je diskusijom o izazovima za region Zapadnog Balkana i mogućnostima za saradnju i EU integracijama. 

Foto: Aleksandar Anđić

Učesnici panela o Zapadnom Balkanu usaglasili su se da pandemija koronavirusa ne sme da uspori reforme i evropske integracije samog regiona. Panelom je moderirala Valeri Hopkins, dok su govornici bili komesar EU za proširenje Oliver Varheji, koji je naveo da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju od prvog dana, dok je ministar spoljnih poslova Češke Tomas Petriček rekao da je Češka jedan od ključnih partnera u podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i da se proces integracija ne sme usporiti zbog pandemije koronavirusa.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju takođe  je bila jedna od govornica. Ona je istakla da se sam region i dalje suočava sa nezaposlenošću i borbom za ekonosmi rast, što su bili problemi i pre pandemije virusa Kovid-19.

Nemačka diplomatska zvaničnica zadužena za Zapadni Balkan Suzane Šic je navela da je stav njene zemlje da EU nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, dok je ambasador Holandije u EU Robert de Grut naveo da evrointegracije nisu lak izazov, ali da je neophodno da se ispune osnovni zahtevi, zbog čega Holandija i jeste stroga prema državama kandidatima, u cilju ispunjenja određenih zahteva.

Nakon panela o Zapadnom Balkanu, došao je red na specijalni događaj „Beograd-Priština: Nema rešenja bez poverenja“. Na događaju su govorili Aleksandar Vučić, Avdulah Hoti, Miroslav Lajčak i Rajan Tali, dok je moderator bio Kamerun Manter

Foto: Dimitrije Gol / kabinet predsednika Republike Srbije

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije u jednostavnoj situaciji i da bi voleo vidi postizanje kompromisa sa dve strane,  Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

Avdulah Hoti rekao je da je Kosovo posvećeno potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i povećanju saradnje u svim poljima. 

Miroslav Lajčak rekao je da je nedavna istorija uticala na sve zemlje Balkana, ali da region ima više zajedničkog „nego što se misli“, uključujući zajedničku evropsku budućnost.

Rajan Tali naveo je da je američki predsednik Donald Tramp „rešio da se fokusira na ekonomsku normalizaciju“ posle 20 godina ograničenog napretka u odnosima Srbije i Kosova.

Nakon specijalnog događaja, održan je panel o predstojećim izborima u SAD. Govornici su se složili da će ovi izbori uticati na multilateralne odnose i međunarodnu saradnju preko NATO-a i UN-a, kao i Svetske zdravstvene organizacije. Panel je vodio Damir Marušić, dok su govornici bili Keren Donfrid, Konstantin Avranitopulos i Ivana Stradner.

Foto: Aleksandar Anđić

Treći dan centralnog dela ovogodišnjeg izdanja Beogradskog bezbednosnog foruma završen je obraćanjem Kas Mudea, koji je govorio o populizmu kao duhu današnjeg vremena.

Foto: Aleksandar Anđić

Beogradski bezbednosni forum nastavlja se 27. oktobra, kada će se zvanično „spustiti zavesa“ na deseto, jubilarno i po mnogo čemu specifično izdanje Beogradskog bezbednosnog foruma.

Close Menu