Skip to main content
search

Centralni deo desetog Beogradskog bezbednosnog foruma pod nazivom „Nema mira bez poverenja“ nastavljen je 21. oktobra. 

Beogradski bezbednosni forum je nastavljen sa dr Dejvid Landsmanom, predsednikom Britansko-srpske privredne komore i bivšim britanskim diplomatom u Srbiji, govoreći o trenutnom ekonomskom stanju u Evropi i Zapadnom Balkanu, Bregzitu, pandemiji i načinima na koje Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana mogu profitirati u post -pandemijskom svetu. Diskusiju je vodila Vesna Damjanić, novinarka i urednica u Informativnom programu Radio Televizije Srbije.

Foto: Aleksandar Anđić

Mirjana Spoljarić Egger, direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu Nezavisnih Država UNDP, vodila je panel posvećen izazovima depopulacije pred Evropom, a posebno zapadnim Balkanom. Dogovoreno je da je najbolji način za rešavanje ovog problema izgradnja zemalja u kojima bi ljudi želeli da žive, stalnim i višedimenzionalnim angažovanjem u stvaranju prilagodljivih politika i stvaranju prilika. Na ovom panelu govorili su dr Derel Briker, Ivo Belet, Alana Armitaž i Tim Džuda.

Foto: Aleksandar Anđić

Drugi dan centralnog dela desetog izdanja Beogradskog bezbednosnog foruma nastavljen je panelom o uticaju pandemije KOVID-19 na međunarodni poredak i dinamiku moći. Okupio je govornike koji su dali svoja mišljenja iz globalne, ali i evropske i azijske perspektive, koji su se ipak složili da će pandemija ubrzati već postojeće trendove u svetskom poretku i međunarodnoj arhitekturi, poput rastućeg socijalnog loma, degradacija slobode i prava manjina. S druge strane, pandemija je takođe viđena kao prilika za reforme, posebno za EU ​​da preuzme globalnu ulogu, kao i za Kinu da iskoristi pandemiju. Više o temi govorili su Mikulaš Džurinda, Bruno Makaeš, Manuel Munjiz, Valeri Nike, Junsek Jang, dok je panel moderirala Majke Okano-Hejmans.

Foto: Aleksandar Anđić

Poslednji panel u danu obradio je veoma važnu i aktuelnu temu, rast desničarskog ekstremizma, a govornici, Saša Havliček i Željko Jovanović, razgovarali su o uticaju države i medija na širenje terorizma, govor mržnje i dezinformacije. Poseban fokus bio je na grupama koje su posebno pogođene porastom ekstremističkog nasilja i širenjem ideja koje podržavaju nasilje. Učesnici su se usaglasili da je jedan od načina na koji su političke stranke u Evropi došle na vlast u određenim zemljama bio usko povezan sa širenjem desničarskih ekstremističkih ideja. Moderator panela bio je Federiko Otavio Reho.

Foto: Aleksandar Anđić

Više o drugom danu centralnog dela Beogradskog bezbednosnog foruma i porukama govornika možete pronaći na zvaničnom vebsajtu Foruma.

Close Menu