search

Centralni deo desetog Beogradskog bezbednosnog foruma pod nazivom „Nema mira bez poverenja“ nastavljen je 21. oktobra. 

Beogradski bezbednosni forum je nastavljen sa dr Dejvid Landsmanom, predsednikom Britansko-srpske privredne komore i bivšim britanskim diplomatom u Srbiji, govoreći o trenutnom ekonomskom stanju u Evropi i Zapadnom Balkanu, Bregzitu, pandemiji i načinima na koje Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana mogu profitirati u post -pandemijskom svetu. Diskusiju je vodila Vesna Damjanić, novinarka i urednica u Informativnom programu Radio Televizije Srbije.

Foto: Aleksandar Anđić

Mirjana Spoljarić Egger, direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu Nezavisnih Država UNDP, vodila je panel posvećen izazovima depopulacije pred Evropom, a posebno zapadnim Balkanom. Dogovoreno je da je najbolji način za rešavanje ovog problema izgradnja zemalja u kojima bi ljudi želeli da žive, stalnim i višedimenzionalnim angažovanjem u stvaranju prilagodljivih politika i stvaranju prilika. Na ovom panelu govorili su dr Derel Briker, Ivo Belet, Alana Armitaž i Tim Džuda.

Foto: Aleksandar Anđić

Drugi dan centralnog dela desetog izdanja Beogradskog bezbednosnog foruma nastavljen je panelom o uticaju pandemije KOVID-19 na međunarodni poredak i dinamiku moći. Okupio je govornike koji su dali svoja mišljenja iz globalne, ali i evropske i azijske perspektive, koji su se ipak složili da će pandemija ubrzati već postojeće trendove u svetskom poretku i međunarodnoj arhitekturi, poput rastućeg socijalnog loma, degradacija slobode i prava manjina. S druge strane, pandemija je takođe viđena kao prilika za reforme, posebno za EU ​​da preuzme globalnu ulogu, kao i za Kinu da iskoristi pandemiju. Više o temi govorili su Mikulaš Džurinda, Bruno Makaeš, Manuel Munjiz, Valeri Nike, Junsek Jang, dok je panel moderirala Majke Okano-Hejmans.

Foto: Aleksandar Anđić

Poslednji panel u danu obradio je veoma važnu i aktuelnu temu, rast desničarskog ekstremizma, a govornici, Saša Havliček i Željko Jovanović, razgovarali su o uticaju države i medija na širenje terorizma, govor mržnje i dezinformacije. Poseban fokus bio je na grupama koje su posebno pogođene porastom ekstremističkog nasilja i širenjem ideja koje podržavaju nasilje. Učesnici su se usaglasili da je jedan od načina na koji su političke stranke u Evropi došle na vlast u određenim zemljama bio usko povezan sa širenjem desničarskih ekstremističkih ideja. Moderator panela bio je Federiko Otavio Reho.

Foto: Aleksandar Anđić

Više o drugom danu centralnog dela Beogradskog bezbednosnog foruma i porukama govornika možete pronaći na zvaničnom vebsajtu Foruma.

Close Menu