Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost organizovao je 20. oktobra u prostorijama Regionalnog inovacionog startap centra Priboj lokalnu debatu o razvoju ove opštine. Debata je okupila najvažnije aktere društvenog, političkog i privrednog života grada.

Debatu je otvorila gospođa Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, koja je istakla da BFPE ima odličnu saradnju sa Pribojem, kao i da se nada da će ova saradnja nastaviti da se produbljuje. Ona je podvukla da se tokom pandemije solidarnost iskazuje prvenstveno lokalno, pa tek onda nacionalno i globalno. Zbog toga je potrebno maksimalno angažovati sve resurse kako bi se Priboj razvijao. Nakon gospođe Liht, prisutnima se obratio predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, koji smatra da se dugo godina iz Priboja nije mogla čuti nijedna dobra vest, ali i da to više nije slučaj. Prema njegovom mišljenju, naziv projekta „od mog grada, mojoj zemlji” savršeno odgovara situaciji u Priboju, jer su sve razvojne inicijative došle iz same opštine, a ne „odozgo” od države.  On takođe smatra da je Priboj uvek bio reper za državu, kada god je bila loša situacija u Priboju, bila je loša i u državi, i obrnuto.

Preuzeto sa Facebook stranice Udruzenje gradjana Primus Priboj

Na drugom panelu, posvećenom akterima razvoja, uvodnu reč održao je Boris Mrdović, predsednik SO Priboj. On je istakao da je slobodan pad privrede u Priboju zaustavljen i obrnut sa otvaranjem Slobodne zone, kao i da je Priboj jedinstven po tome što je uspostavljen konsenzus oko pitanja razvoja. Nakon toga u diskusiju su se uključili i predstavnici firmi koje posluju u Slobodnoj zoni u Priboju, i koji su predstavili najveće prednosti i izazove poslovanja u ovoj opštini.

U poslednjem delu debate razmatrani su oblici učešća građana u razvoju PribojaGoran Reković iz udruženja građana Primus je naglasio da je sva strateška dokumentacija opštine istekla, ili će isteći ove godine, i da je potrebno posvetiti se izradi novih dokumenata, pre svega plana lokalnog razvoja. On smatra da bi Priboj trebalo da iskoristi svoj specifični tripartitni geografski položaj na slivu Lima. Nakon njega prisutnima se obratio i Vladimir Pavlović iz Beogradske otvorene škole koji je najavio da će BOŠ i BFPE pomoći Priboju u izradi plana lokalnog razvoja. Debata je završena još jednim obraćanjem gospođe Sonje Liht, koja je zaključila da je udruživanje ono od čega svi zavisimo, a udružujemo se zato što imamo zajedničke interese i zajednički cilj, a to je razvoj Priboja.

Lokalna debata organizovana je u okviru projekta: ,,Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije”, koji se realizuje uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Close Menu