Skip to main content
search

Jubilarno deseto izdanje Beogradskog bezbednosnog foruma pod nazivom „Nema mira bez poverenja“ otvoreno je 6. oktobra 2020. godine. Ovogodišnje izdanje foruma odvija se u drugačijoj formi u odnosu na prethodnih devet. Usled pandemije virusa korona, Beogradski bezbednosni forum odvijaće se onlajn tokom oktobra 2020. godine.

Prvu sesiju ovogodišnjeg foruma otvorio je Marko Savković, programski direktor Beogradskog bezbednosnog foruma i izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, koji je poveo diskusiju o značaju foruma u proteklih deset godina.

Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, osvrnula se na sam početak i ideju o pokretanju Beogradskog bezbednosnog foruma. Cilj je bio pokretanje rasprave o najznačajnijim pitanjima u regionu ali i šire, iz različitih uglova posmatranja, po uzoru na bezbednosne forume koji postoje u Minhenu, Briselu ili po uzoru na GLOBSEC.

Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, osvrnuo se na same posledice pandemije virusa korona na organizacije civilnog društva. Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, ocenila je da naziv ovogodišnjeg izdanja foruma odražava najveću posledicu pandemije ne samo u regionu, već i u celom svetu, a to je nedostatak poverenja.

Drugi panel u okviru prvog dana Beogradskog bezbednosnog foruma ticao se pitanja Istočnog Mediterana, a panel je moderirao Milan Krstić.

Najveći problem u Istočnom Mediteranu prema Nikos Cafosu jesu otvorena pitanja poput zakonodavne i izvršne vlasti na Kipru, ali i zahtevi Turske koji se tiču malih grčkih ostrva u njenoj blizini, ali i nekih većih poput Krita i Rodosa. Takođe, Nikos Cafos ne vidi veću saradnju u regionu sa nedavnim otkrićem nalazišta prirodnog gasa.

Na sličnom tragu razmišlja i Izabel Jonidis, koja smatra da ključno pitanje za region nije nedavno otkriće prirodnog gasa, nego je to i dalje pitanje Kipra. 

Džejms Ker-Lindzi dotakao se i uloge Rusije i SAD u Istočnom Mediteranu i napravio paralelu između Kipra i Kosova. Istakao je da je namera SAD da što pre reši oba pitanja, kako bi mogli Rusiju da stave „izvan okvira“ i značajno umanje njen uticaj u Savetu bezbednosti UN.

Više o prvom danu BSF-a možete pročitati na zvaničnom sajtu Beogradskog bezbednosnog foruma.

Close Menu