Skip to main content
search

Članak je prvobitno objavljen na sajtu Radio-Televizije Vojvodine.

Konferencija povodom pokretanja druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED u Srbiji održana je u Klubu poslanika u Beogradu.

Ovom događaju je prethodila i početna konferencija ROMACTED programa u Srbiji, održana 21. septembra 2021. godine, koja je okupila zainteresovane partnere i aktere.

„Ova produžena faza pokretanja programa nam je dala prostora da uvidimo koliko je relevantan i pravovremen program ROMACTED“, rekao je Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. „Danas je važan trenutak za uspostavljanje produktivnog partnerstva sa 14 opština širom zemlje koje su posvećene osnaživanju Roma i Romkinja“, zaključio je on.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i nacionalna kontakt tačka za Rome u Srbiji, istakla je da je inkluzija romske populacije strateški i politički cilj, naglašavajući da Romi u Srbiji i dalje nemaju iste šanse kada su u pitanju zaposlenje, stanovanje, obrazovanje i druga osnovna ljudska prava. „Ne mogu se zabraniti predrasude, ali se mogu doneti zakoni koji će zabraniti ponašanje zasnovano na predrasudama i to je mesto gde inkluzija Roma počinje. Ministarstvo će aktivno učestvovati u svim projektima vezanim za inkluziju Roma i očekujemo da Savet Evrope nastavi svoju podršku, uključujući i zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED II“, izjavila je.

Nj.E. Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji, naglasio je da „svaka osoba ima pravo da njena prava budu ispunjena, poštovana i zaštićena i svaka osoba može da bude vredan član svog društva, tako da što više integrišemo i uključujemo sve, to otpornija i prosperitetnija društva dobijamo! Romi su najveća etnička manjina u EU i Srbiji, a takođe i veoma mlada populacija; neophodno je pružiti im mogućnosti za obrazovanje i pristojan i dostojan rad i život. Unapređenje života romske zajednice zahteva koordinaciju i saradnju svih relevantnih aktera – kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Na nacionalnom nivou očekujemo donošenje revidirane Strategije i odgovarajućeg akcionog plana kako bi se planiranje i sprovođenje strateških mera pažljivo planiralo. Međutim, uspeh nacionalnih politika u velikoj meri zavisi od lokalnih zajednica koje su na prvoj liniji ovog zadatka i upravo kroz projekte poput ovog, regionalnog, EU, zajedno sa Savetom Evrope, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i BFPE, pružamo im alate i podršku u njihovom radu na integraciji Roma“.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Stevan Gligorin, rekao je da ovo Ministarstvo ostaje posvećen partner u implementaciji nove faze ROMACTED programa. Ministarstvo će nastaviti da poboljšava komunikaciju između lokalnih vlasti i predstavnika romske zajednice u rešavanju problema, poštujući specifičnosti svakog lokalnog konteksta. „Nadam se da ćemo drugom fazom ROMACTED programa dostići rezultat i rešenje koje će biti održivo u budućnosti“, zaključio je Gligorin.

Sonja Licht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo, između ostalog naglasila je da ROMACTED nije prvi program usmeren na rešavanje problema romske nacionalne manjina kojim se bavi BFPE, već se kao organizacija godinama unazad bavi navedenom tematikom, i da će tako ostati i u budućnosti.

ROMACTED II program počeo je da se sprovodi u januaru 2021. godine i trajaće do decembra 2024. godine, a finansiraju ga Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope.

Više o samom programu možete pročitati OVDE.

ROMACTED II je zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope koji predstavlja nastavak I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020). 

Fotografije: Vesna Lalić

Close Menu