Skip to main content
pretraga

Svega dan nakon što je na Paliću završen seminar za poslanice koje učestvuju u radu Ženske parlamentarne mreže, u Narodnoj skupštini održana je druga nacionalna konferencija čiji je cilj „osnaživanje žena u političkom životu i u procesu donošenja odluka na svim nivoima“.

ZPM u NSRS 2. 11. 2014. Goca Comic

Konferenciji je prisustvovalo skoro 200 odbornica lokalnih samouprava iz cele Srbije koje bi trebalo da dobiju smernice i modele kako da se se uključe u životno važne teme i unaprede svoj rad na lokalnom nivou.

Ljubičić, J.: Od 2000. jača inst.okvir za ravnopravnost žena u Srbiji. Prema broju poslanica u ovom sazivu (33,6%), Srbija je 23. u svetu, a 5. u Evropi.

Generalna sekretarka parlamenta Jana Ljubičić rekla da „danas 106 lokalnih samouprava ima ustanovljen mehanizam za zaštitu ravnopravnosti“.

Izvršna direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost Irena Cerović najavila je nastavak saradnje BFPE sa Ženskom parlamentarnom mrežom.

Cerović: Ovu konf. vidim kao način da se mobilišu žene kao ključan ljudski resurs za rešavanje problema koji pogađaju celo društvo.#ZPM2nd

Šef Misije OEBS u Republici Srbiji Peter Burkhard rekao je kako je OEBS podržao ŽPM kao „ključni forum za unapređenje položaja žena u Srbiji“. Ovo tim pre, jer, kako je podsetio šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, „uspeh žena u politici pre je izuzetak nego pravilo“.

Narodne poslanice Dubravka Filipovski (Nova Srbija), Stefana Miladinović (Socijalistička partija Srbije) i Gordana Čomić (Demokratska stranka) i narodni poslanik Meho Omerović (SDPS) predstavili su zatim dosadašnji rad ŽPM i planove, gde je možda i najambiciozniji onaj koji predlaže okupljanje parlamentarki iz celog regiona u Beogradu u februaru 2015.

Rad je nastavljen u pet manjih grupa – „Ekonomsko osnaživanje žena“, „Žene i evropske integracije na lokalnom nivou“, „Ženska nejednakost“, „Žensko-muški dijalog“ i „Zdravlje žena“; rezultati su krajem dana pretočeni u preporuke i buduće korake.

ZPM u NSRS 2. 11. 2014, zensko-muski dijalog

„Dijaloga između žena i muškaraca neće biti dokle god ne bude bilo dijaloga između žena. ŽPM ima potencijal da to ostvaruje i promoviše.“

U pripremi vesti korišćeni izveštaji RTS, agencije Beta, kao i Twitter nalog Centra modernih veština i korisnice Olivere Jović.

Close Menu