Skip to main content
search

Održane prve konsultacije sa organizacijama civilnog društva u Srbiji

Danas su u Novom Sadu održane prve u nizu konsultacija sa organizacijama civilnog društva u na temu Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija posle 2015. Tema ovog skupa bio je odnos kulture, rodne ravnopravnosti i socijalne uključenosti.

Takođe, ovo je bila i prilika da se povodom Međunarodnog dana starijih osoba govori o ovom problemu u kontekstu održivog razvoja jednog društva, s posebnim osvrtom na intergeneracijsku solidarnost.

Prisutnima na skupu su se obratile Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova  AP Vojvodine i Marija Raković, koordinatorka programa za Srbiju Populacionog fonda UN.

U ovim konsultacijama učestvovali su predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave problemima iz domena rodne ravnopravnopravnosti i socijalne uključenosti.

U toku diskusije, razmenjena su mišljenja o specifičnim aspektima međuodnosa kulture, rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije, kao što su: značaj kulture u ekonomskom osnaživanju žena, uloga obrazovanja u demontiranju rodnih stereotipa, značaj kulture u formiranju vrednosti kod mladih, unapređenja kulturne politike, uloga koju kultura može imati u jačanju manjinskih zajednica (konkretno Roma), uloge starijih osoba u društvu, značaja koje organizacije civilnog društva mogu imati u procesu, važnosti održivih institucija, itd.

88% ucesnika/ica okruglog stola o postmilenijumskim ciljevima misle da zene i muskarci nisu ravnopravni u Srbiji @UNDPSerbia@Secons

U diskusiji je posebno podcrtan značaj kulture dijaloga, sistemskog rada na uspostavljanju stavova, vrednosti i jačanja solidarnosti, potrebe da se ideje o ravnopravnosti i inkluziji prihvataju i promovišu suštinski a ne samo formalno, kao i da je neophodno dobre prakse usvajati i primenjivati najpre u lokalnoj zajednici. Kultura i umetnost su instrumenti za razvoj kritičkog mišljenja, koje je osnova za usvajanje i poštovanje obrazaca koji uvažavaju različitost, zaključeno je na skupu.

Kultura je jedan od retkih instrumenata koji moze da afirmise solidarnost u drustvu – malim umetnickim intervencijama @UNDPSerbia @Sekons

Konsultacije sa organizacijama civilnog drustva na temu Ciljeva odrzivog razvoja u Srbiji nastaviće se tokom oktobra skupovima u Nišu i Beogradu.

Poseban prilog uradio je program RTV Vojvodine na mađarskom jeziku:

A kultúra szerepe mindennapjainkban

Srbija je odabrana kao jedna od zemalja u kojima se sprovode konsultacije o kulturi i razvoju pre svega zbog toga što se u prvoj fazi konsultacija, koja je trajala 2012-2013. godine, pokazalo da su stanovnici Srbije kulturu istakli kao važan pokretač razvoja. Saznajte više na:

http://www.srbijakakvuzelim.rs

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu