Skip to main content
search

Četvrti beogradski bezbednosni forum, najprestižnija bezbednosna konferencija na Zapadnom Balkanu zatvorile su u četvrtak, 2. oktobra predsednica BFPE Sonja Liht, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić i direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović-Gajić. Tri dame su se zahvalile govornicima, učesnicima i donatorima, koji su učinili da BSF dođe na korak od malog jubileja – „petogodišnjice“ rada.

Zajednička tema, prisutna na svim panelima ticala se buduće primenjivosti „evropskog modela“ i međunarodnih normi zasnovanih na njemu, ali i izazova koji su uputili akteri kako izvan, tako i unutar Evropske unije.

Proširenje EU jeste politika koja na najbolji način demonstrira evropske vrednosti u praksi i zato je važno da se ona osnaži novom posvećenošću evropskoj perspektivi, odnosno pristupanja zemalja Zapadnog Balkana u članstvo. Istovremeno, u trenutku u kome se EU suočava sa gore pomenutim izazovom, na Zapadnom Balkanu – političkim rukovodstvima, ali i nevladinom sektoru – je da preuzme inicijativu u raspravama o budućnosti „evropskog projekta“. Beogradski bezbednosni forum predstavlja jednu takvu inicijativu.

Organizatori su pozvali vlasti Srbije da preuzmu vodeću ulogu u raspravama koje su važne Evropi tokom nastupajućeg predsedavanja OEBS. Srbija bi trebala da pomogne nalaženju rešenja za ukrajinsku krizu tako što će se angažovati prema obema stranama. “Verujemo da će se u traženju odgovora na ovaj zadatak vlasti Srbije osloniti na partnerstvo sa Švajcarskom, čije se predsedavanje bliži kraju; i Nemačkom, koja će predsedavati OEBS-om 2016″, rekla je Sonja Stojanović-Gajić.

Na BSF-ovom sajtu možete pročitati izveštaje sa svakog od BSF panela i pratećih događaja, ali i pogledati multimedijalne sadržaje (foto i video materijale).

BSF 2014 team

Bez njihovog predanog rada BSF ne bi bio moguć: tim koji stoji „iza“ konferencije.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu