Skip to main content
search

Danas je u Nišu održana druga u nizu radionica sa organizacijama civilnog društva u na temu Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija posle 2015. u okviru nacionalnih konsultacija “Srbija kakvu želim”. Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva tema ovog skupa bio je odnos kulture, obrazovanja i smanjenja siromaštva.

Prisutnima na skupu su se obratili Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a u Sarajevu i Jagoda Stamenković, viša savetnica iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U ovim konsultacijama učestvovali su predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave problemima iz domena smanjenja siromaštva i unapređenaj obrazovanja u Srbiji.

U diskusiji su razmenjena mišljenja o specifičnim aspektima međuodnosa kulture, smanjenja siromaštva i obrazovanja, a samo neki od pomenutih aspekata su:

  • neophodnost negovanja kulturne različitosti i prepoznavanje potencijala koji različitost ima za čitavu zajednicu;
  • kultura siromaštva je sistemski problem koji se ne može rešiti bez umrežavanja i međusektorske saradnje;
  • u borbi sa siromaštvom ključnu ulogu ima obrazovanje, a posebnu pažnju treba posvetiti celoživotnom i neformalnom obrazovanju u ovom kontekstu;
  • treba promovisati ulogu kulture i umetnosti kao sredstva za jačanje solidarnosti, tolerancije, razvijanje kritičkog mišljenja i samoinicijative;
  • kulturna politika treba da se decentralizuje u lokalne sredine, gde građani mogu direktnije da imaju uticaj na donošenje odluka, ali i pristup kulturnim sadržajima;
  • civilno društvo treba da ima značajniju ulogu u radu na kulturnoj politici ali i da vrši stalni nadzor u procesu njihovog donošenja i primene.

Učesnici/ce su posebno istakli značaj kulture dijaloga i unapređenja političke kulture, sistemskog rada na uspostavljanju stavova, vrednosti i jačanja solidarnosti, kao i da je neophodno dobre prakse usvajati i primenjivati najpre u lokalnoj zajednici.

Pogledajte izveštaj niške televizije „Belle Amie“ u rubrici „Slika dana“: „Srbija kakvu želim“.

Srbija je odabrana kao jedna od zemalja u kojima se sprovode konsultacije o kulturi i razvoju pre svega zbog toga što se u prvoj fazi konsultacija, koja je trajala 2012-2013. godine, pokazalo da su stanovnici Srbije kulturu istakli kao važan pokretač razvoja http://www.srbijakakvuzelim.rs

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu