Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo, kao Organizacija za podršku lokalnoj kancelariji Saveta Evrope u Beogradu nastavila je svoje aktivnosti u okviru zajedničkog programa ROMACTED II: „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou“ i u periodu od 21. juna do 1. jula 2021. godine posetila je Suboticu, Kragujevac, Kostolac, Apatin i Bač.

Inicijalnom sastanku ispred Subotice prisustvovali su Stevan Nikolić, koordinator za inkluziju Roma grada Subotice, Ilija Đukanović, član gradskog veća za socijalna pitanja i zdravstvo, Magda Fehervari, zamenica sekretara za društvene delatnosti, Klaudija Kurina, koordinatorka za inkluziju Roma grada Subotice i Milutin Blažić ispred sekretarijata za društvene delatnosti. U Kragujevcu, sastanku su ispred grada prisustvovale dr Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Ivana Obradović Stanić, savetnica u oblasti ljudskih i manjinskih prava i rodne ravnopravnosti.

Gradsku opštinu Kostolac predstavljali su predsednik GO Serdžo Krstanoski, zamenik predsednika Darko Grubetić, pomoćnica predsednika Maja Zdravković i član veća GO Bajram Morina. Opštinu Apatin predstavljali su Danijela Injac, članica mobilnog tima i koordinatorka za romska pitanja i Mane Škorić, rukovodilac opštinske uprave. Opštinu Bač predstavljali su predsednik opštine Stevan Panić i Nikola Banjac.

Ispred Saveta Evrope prisustvovali su regionalna menadžerka za ROMACTED program Marina Vasić i ROMACTED projektni asistent Časlav Ninković.

Fondaciju BFPE kao Organizaciju za podršku druge faze ROMACTED programa u Srbiji predstavljali su programska koordinatorka i kontakt tačka Svetlana Stefanović, programski koordinator Stefan Vladisavljev i programski asistent Radomir Aleksić.

U gradovima i opštinama koji su bili deo prve faze programa, predstavljeni su rezultati i iskustva u dosadašnjem sprovođenju programa, ali i novine i dalji koraci u implementacije druge faze, dok je jedinicama lokalnesamouprave u kojima se po prvi put sprovodi ROMACTED predstavljena metodologija programa i aktivnosti koje ih očekuju do kraja godine. Naglašeno je da druga faza predstavlja podršku i lokalnim vlastima i romskoj zajednici da prepoznaju zajedničke izazove ali i potencijalnu saradnju na obostranu korist.

Više o samom programu možete pročitati OVDE.

ROMACTED II je zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope koji predstavlja nastavak I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020). 

Close Menu