Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost je od 30. septembra do 1. oktobra u Šapcu organizovao seminar za predstavnike tri radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. Tema seminara bila je “Prioriteti Srbije u oblasti životne sredine u kontekstu Agende 2030”.

Na samom početku učesnicima se obratila Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, koja je istakla uvezanost Ciljeva održivog razvoja (COR) iz Agende 2030 i zadataka koje EU postavlja pred Srbiju u okviru pristupnih pregovora.

Nakon toga, Nataša Gligorijević, koordinatorka Međuresorne grupe za Ciljeve održivog razvoja NKEU i Lidija Radulović programska koordinatorka BFPE-a i radne grupe 15 NKEU učinile su pregled stanja životne sredine u Srbiji u kontekstu Ciljeva održivog razvoja. U ovom delu seminara učesnicima je predstavljen projekat „Održivi razvoj za sve“, kao i „Dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj“.

Na kraju prvog dana, učesnici su imali priliku da sa profesorom Mašinskog fakulteta Aleksandrom Jovovićem razgovaraju o uticaju neobnovljivih i obnovljivih izvora energije na klimatske promene u svetlu Agende 2030.

Čitav drugi seminarski dan bio je posvećen konsultacijama sa učesnicima o najvećim problemima i glavnim prioritetima Srbije u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Konkretne teme o kojima se vodio dijalog bile su:

  • Čista voda i sanitarni uslovi (COR 6);
  • Dostupna i obnovljiva energija (COR7);
  • Održivi gradovi i zajednice (COR11);
  • Odgovorna potrošnja i proizvodnja (COR12);
  • Akcija za klimu (COR 13);
  • Život pod vodom (COR14);
  • Život na zemlji (COR 15).

Seminar je održan u okviru projekta „Održivi razvoj za sve“ koji BFPE sprovodi u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ), uz podršku vlada Švajcarske Konfederacije i Savezne Republike Nemačke. Projekat je posvećen afirmaciji Ciljeva održivog razvoja koji su definisani u strateškim dokumentima Ujedinjenih nacija (UN) i stvaranju platforme za opšte-društveni dijalog na temu održivog razvoja sa još 4 organizacije (Centar za visoke ekonomske studije, Fondacija Centar za demokratiju, Divac fondacija i Timočki omladinski centar).

Close Menu