Skip to main content
search

Onlajn edukativni seminar u okviru programa „Dijalog za budućnost“ nastavljen je 29. septembra 2020. godine. Ovog utorka, polaznice su imale priliku da stiču nova znanja o liderstvu i donošenju odluka, ali i učešću žena u pitanjima koja se tiču mira i bezbednosti.

U prvom delu učesnicama se obratio Miloš Đajić, predsednik UO Akademije ženskog liderstva i Centra modernih veština, koji je pričao na teme liderstva i donošenja odluka. Pored objašnjavanja pojmova liderke i suštine liderstva, Miloš Đajić je skrenuo pažnju na mnogo bolje rezultate žena u odgovoru na pandemiju korona virus, koje su problemu pristupile kao prave liderke, uz upozoravanje na opasnost, odgovornost i brigu, uz odgovarajuću retoriku.

Takođe, učesnice su čule više i o tome koji su to tipovi liderstva, indikatori i faktori liderstva, ali i tome kako nastaju liderke, šta im je zajedničko i ko su najbolje liderke.

U drugom delu učesnicama se obratila Zorana Antonijević, savetnica za rodnu ravnopravnost Misije OEBS u Srbiji. Ona je učesnicama objasnila razliku između bezbednosti države i bezbednosti pojedinca, ali i promenu koncepta bezbednosti usled same prirode konflikta. Za učesnice je bilo značajno i da čuju više o novim akterima rata i mira, u kome učestvuju i deca kao vojnici, ali i žene, a prisutna je, nažalost, i prisilna prostitucija.

Poslednji deo ovonedeljnog seminara, sada već standardna rubrika Na kafi sa… bio je posvećen razgovoru sa Sonjom Lokar, ekspertkinjom za rodnu ravnopravnost iz Slovenije. Kako poseduje međunarodno iskustvo u oblasti mentorstva i podizanja kapaciteta aktivistkinja i političarki, Sonja je iz ličnog iskustva pričala o orijentalističkom diskursu koji postoji prema Balkanu.

Ono što su učesnice mogle da čuju od Sonje Lokar jeste da su u Srbiji ali i regionu žene mnogo uspešnije u svojoj borbi od žena u razvijenim društvima. Takođe, skrenula je pažnju na opasnosti kojima su žene izložene u nerazvijenim društvima.

Onlajn edukativne seminare realizuje Beogradski fond za političku izuzetnost u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Close Menu