Skip to main content
search

U okviru projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju, u sredu 30. septembra 2020. godine održan je vebinar putem Zoom platforme na temu budžeta i budžetskog zagovaranja.

Trener Mladen Jovanović na samom početku je istakao kako je budžet zapravo najvažnija politika u jednoj zemlji, dok budžetsko zagovaranje predstavlja samo zagovaranje za veća budžetska izdvajanja. Učesnici su se upoznali i sa odnosom budžetskog prihoda na republičkom nivou i nivou lokalne samouprave, navodeći primere iz različitih lokalnih zajednica u Srbiji. Utvrđeno je da najveći budžetski prihod na republičkom nivou dolazi od poreza na dodatu vrednost i akciza, dok na nivou lokalne samouprave, najznačajniji prihod predstavlja porez na prihod, a potom i porez na imovinu. Ukazana je i značajna razlika izmeđi planiranog i ostvarenog budžeta.

Takođe, deo predavanja bio je posvećen i fazama budžeta, kao i kalendaru budžeta, kako lokalnih, tako i vlasti na republičkom nivou.

U drugom delu vebinara učesnici su se na praktičnom primeru upoznali sa trošenjem javnih sredstava, i kako inflacija utiče na planiranje budžeta u narednoj godini i njegovoj stvarnoj vrednosti, kao i određenim mitovima i legendama koji prate planiranje budžeta, poput javnog duga i suficita u budžetu.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu