Skip to main content
search

Uvodni seminar neformalne Zelene poslaničke grupe (ZPG) održan je 21. i 22. januara u hotelu Zira u Beogradu.

Poslanicima i poslanicama su se na početku seminara obratili Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Žarko Petrović, tim lider za vitalni razvoj u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Sonja Liht istakla je da su klimatske promene i sve što se tiče životne sredine jedan veliki test našeg vremena, dok je Žarko Petrović naveo da zelene teme predstavljaju teme našeg vremena koje sve više dominiraju političkom agendom celog sveta.

Iskustvo i ostvarene rezultate u prethodnim sazivima neformalne ZPG predstavila je Nada Lazić, bivša koordinatorka Zelene poslaničke grupe. Ona je istakla da su Zelenoj poslaničkog grupi potrebni ljudi koji su prepoznali važnost tema kojima se ZPG bavi.

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine izneo je pregled pregovaračke pozicije za poglavlje 27, za koje je naveo da će biti jedno od najzahtevnijih, i finansijski i stručno.

Prvi dan seminara završen je strateškim planiranjem rada ZPG u 2021. godini.

Drugi dan seminara započeo je temom finansiranja u oblasti životne sredine u Srbiji, o čemu su pričali Tanja Petrović, izvršna direktorka nevladine organizacije Mladi istraživači Srbije koja je istakla značajan doprinos ZPG u promociji oblasti zaštite životne sredine i Dejan Maksimović iz ekološkog centra Stanište.

O komunikacionoj strategiji ZPG i radu sa medijima poslanici i poslanice razgovarali su sa nezavisnim ekspertom Igorom Jojkićem i Marijom Mutić, stručnom saradnicom za interne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje u Erste banci. Nakon razgovora, usledili su zaključci i zatvaranje seminara.

Realizaciju ove aktivnosti podržala je Кancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNPD) u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Close Menu