Skip to main content
search

U četvrtak, 17. decembra neformalna Zelena poslanička grupa (ZPG) u Narodnoj skupštini je inicirala regionalni sastanak sa koleginicama i kolegama poslanicima iz parlamenata Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan na digitalnoj platformi sa tim da su članice i članovi ZPG zajednički učestvovali iz sale 3 Doma Narodne skupštine. Tema sastanka je bila osnivanje regionalne mreže zelenih poslanika i poslanica i pokretanje intenzivnije regionalne saradnje. Sastanak je organizovan uz podršku neformalnog sekretarijata ZPG i Misije OEBS u Srbiji.

Na samom otvaranju učesnice i učesnike je pozdravila gđa. Sonja Liht citirajući Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Antonia Gutareša koji je pre neki dan najavio da „ulazimo u vanredno stanje što se tiče stanja klime na našoj planeti“.  Zatim je govorila narodna poslanica i koordinatorka Zelene poslaničke grupe Dubravka Filipovski koja je navela da je u Narodnoj skupštini prisutna nova energija i veliko interesovanje za rad u oblasti životne sredine. „Važno je što smo se okupili sa željom da napravimo mehanizme saradnje koji bi nam pomogli u implementaciji Zelen agende za Zapdni Balkan“.

Predavanje o klimatskim promenama je održala Duška Dimović iz WWF Adria-Srbija (Svetske organizacije za prirodu). Nakon predavanja učesnici su se dogovorili da se do kraja decembra formira regionalno koordinaciono telo, da se pripremi memorandum o saradnji i započne kreiranja plana aktivnosti za sledeću godinu. Takođe je dogovoreno da se uspostave kontakti sa parlamentima zemalja iz regiona koje su u EU. Regionalnom sastanku su ispred Narodne skupštine  Republike Srbije prisustvovali poslanici: Dubravka Filipovski, Žarko Bogatinović, Milija Miletić, Tomislav Janković, Nataša Jovanović, Petar Vesović, Danijela Veljović, Bratimir Vasiljević, Samira Ćosović, Milan Urošević, Boris Bursać.

Ova vest je prvobitno objavljena na internet stranici Narodne skupštine RS.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu