Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost je 8. oktobra u okviru Mikser festivala organizovao panel diskusiju „Neograničene potrebe ljudi naspram ograničenih resursa naše planete”. Učesnici na panelu bili su Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica, Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj i marketing Hemofarm AD i Nada Lazić, koordinatorka neformalne Zelene poslaničke grupe i bivša narodna poslanica. Panel je moderirala Lidija Radulović, programska koordinatorka BFPE-a.

Panelisti su o temi govorili koristeći iskustva iz svojih profesionalnih oblasti. Tako je Nikola Božić pitanja održivosti razmotrio iz ugla obrazovanja , i predstavio je održive prakse koje Istraživački centar Petnica sprovodi u radu sa svojim polaznicima. Dodatno, Božić je istakao važnost usađivanja ideje održivosti u svest mladih.

Dušan Stojaković govorio je o održivosti sa fokusom na poslovni sektor, a posebno se osvrnuo na poslovne prakse koje je Hemofarm usvojio, a koje su u skladu sa principima održivosti. Dok je Nada Lazić predstavila ulogu države u tranziciji ka održivim obrascima razvoja. Ona je zaključila da ovakva transformacija trenutno nije prioritet Srbije, a glavni razlog za to je nedostatak političke volje.

Panel je organizovan kao dodatna aktivnost u okviru projekta „Održivi razvoj za sve” koji podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira GIZ. Partneri na projektu su BOŠ, BFPE, CEVES, Divac fondacija, FCD i TOC. Projekat „Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje platforme za opštedruštveni dijalog među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu