Skip to main content
search

U periodu od 4. do 6. marta održan je prvi događaj pod nazivom „Sadašnjost i budućnost političkih partija i institucija” u okviru programa Godišnjeg seminara koji Fondacija BFPE za odgovorno društvo realizuje u saradnji sa Savetom Evrope i Misijom OEBS-a u Srbiji. Polaznici ovogodišnjeg seminara u okviru prvog događaja imali su prilike da se bliže upoznaju sa različitim temama u oblasti političkih partija i institucija i da kroz konstruktivni dijalog razmene mišljenja i ideje.

U uvodnom obraćanju istaknuta je važnost borbe za drugačiju, više demokratsku, ljudsku i jednaku budućnost za sve nas.

Prvo predavanje bilo je posvećeno javnom mnjenju u izbornoj kampanji na kome su polaznici imali prilike da čuju nešto više o različitim aspektima istraživanja javnog mnjenja, ali su se i upoznali sa činjenicom da su mediji najveći naručioci istraživanja javnog mnjenja u svetu, ali da to nije slučaj u Srbiji. Polaznici su zatim kroz radionicu saznali nešto više o pisanju predloga praktične politike.

Na trećem predavanju predstavljena je tema „Novi sistemi upravljanja: korišćenje podataka i pametni gradovi” gde su polaznici saznali nešto više o značaju pametnih gradova kao i o načinima njihove spoznaje. Polaznici su zatim imali priliku da se upoznaju sa osnovama debate, gde su analizirali različite vrste argumenata kao i različite strategije za rušenje argumenata. Peto predavanje bilo je posvećeno međupartijskim inicijativama.

„Zelene politike kao budućnost političkih partija” je naziv sledećeg predavanja. Polaznici su u okviru ovog predavanja imali prilike da sagledaju važnost ekoloških politika kao i da se upoznaju sa činjenicom da ekološki pokreti počinju da se razvijaju i ostvaruju uspeh onda kada društvo dostigne određeni standard.

Poslednje predavanje bilo je posvećeno izborima 2022. godine, gde je bilo reči o predviđanjima toka izbora, uticaju svetskih prilika na rezultate na izborima, povezanosti kampanja i istraživanja javnog mnjenja, ali i o važnosti posmatračkih komisija.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu