Skip to main content
pretraga

U okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ 8. decembra 2020. godine putem „Zoom“ platforme održan je onlajn konsultatitivni sastanak pod nazivom „Rodna ravnopravnost i društvena kohezija – podsticanje kroz zagovaranje“.

Konsultativni sastanak otvorile su Svetlana Stefanović, programska koordinatorka u Beogradskom fondu za političku izuzetnost i Sonja Mažibrada Puletić, portfolio menadžerka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Srbija.

Nakon uvodnog obraćanja, Svetlana Stefanović predstavila je rezultate istraživanja o percepciji žena  o položaju žena u Srbiji, ženi i porodici, ženi i karijeri, unapređenju položaja žena, percepciji liderstva, društvenog aktivizma i ličnog razvoja.

Snežana Manić iz Udruženja Žene juga i Jelena Marinković iz Udruženje žena „Lav“ podelile su svoja iskustva o zagovaranju i uključivanju lokalne zajednice u borbi za bolje društvo. Takođe, svoje iskustvo podelila je i Milja Vuković, ekološka aktivistkinja i žena koja kroz svoje aktivnosti radi na podizanju svesti i promeni ponašanja kod građana i građanki.

U 5 radnih grupa predstavljeni su i predlozi javnih politika u sledećim oblastima: zapošljavanje mladih žena, diskriminacija žena i društvena kohezija, preduzetništvo kao osnova za razvoj, žensko liderstvo u kontekstu društvene kohezije i mentorstvo kao način ulaganja u budućnost.

Zaključak konsultativnog sastanka je da su razmena iskustva, dobrih praksi, umrežavanje i međusobna podrška najbolji načini da postignemo društvenu koheziju.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Close Menu