Skip to main content
search

Tokom decembra 2020. godine održano je nekoliko diskusija na temu ekonomskih posledica Covid-19 pandemije i prilika za oporavak. Diskusije su održane putem „Zoom“ platforme u okviru programa Godišnji seminar koji Beogradski fond za političku izuzetnost realizuje već 17 godina u saradnji sa Savetom Evrope.

Prva u nizu priča o ekonomskim posledicama pandemije otvorena je diskusijom o uticaju koji je Covid-19 imao na uslužne delatnosti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Diskusija je održana 8. decembra.

Naši sagovornici bili su Petar Vojinović, osnivač i urednik vazduhoplovnog portala Tango Six i Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije, dok je diskusiju moderirala profesorka Marina Savković sa Univerziteta Singidunum.

Polaznici/ce i alumnisti/kinje Godišnjeg seminara imali su priliku da od sagovornika dobiju pregled situacije kada je reč o avio industriji i sektoru turizma – kako je Covid-19 uticao na ove sektore, kako su se unutar njih nosili sa izazovima pandemije i kakva ih budućnost očekuje.

10. decembra održana je druga online sesija u okviru Godišnjeg seminara. Ovaj put tema je bila regionalna saradnja kao prilika za oporavak nakon Covid-19 pandemije. Govornici na drugoj sesiji bili su Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Džon Jovanović, direktor DFC-a za Zapadni Balkan i Egej. Ovaj razgovor moderirao je izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Marko Savković

Vođena je diskusija o trenutnoj situaciju u sektoru turizma, kao i o tome šta Srbiju očekuje u budućem periodu – da li će domaći i regionalni turizam biti u fokusu? Takođe, polaznici su sa sagovornicima razgovarali i o ekonomskoj saradnji u regionu kao jedinom putu ka prosperitetu i suočavanjem sa izazovima koje je ova kriza donela.

U sredu 16. decembra održane su i poslednje dve online diskusije u okviru Godišnjeg seminara posvećene ekonomskih posledicama pandemije i prilikama za oporavak. Ovog puta polaznici/ce i alumnisti/kinje razgovarali su sa Dušanom Reljićem, direktorom kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWP) o evropskoj perspektivi ekonomskih posledica Covid-19 pandemije – posledice koje čekaju Evropu, ali i zemlje Zapadnog Balkana, koji su to mehanizmi koji će biti primenjeni kako bi se ublažile posledice i koja će biti uloga EU u oporavku, kako ekonomski tako i politički. Diskusiju je vodila Ana Šuvalija Pešić, novinarka Radio televizije Srbije. 

Na drugoj sesiji, sa Žarkom Šunderićem, direktorom Centra za socijalnu politiku i Mensurom Halitijem iz Kancelarije za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo vođena je diskusija o položaju ranjivih grupa tokom pandemije Covid-19 sa posebnim osvrtom na romsku populaciju kako u Srbiji, tako i u regionu. Takođe, pored posledica bilo je reči i o mogućim rešenjima i planovima za budućnost.

Razgovor je moderirala Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Close Menu