Skip to main content
search

U susret obeležavanju jubilarnih 15 godina rada Beogradskog fonda za političku izuzetnost 2018. godine, želimo da naredni ciklus Godišnjeg seminara, našeg najznačajnijeg edukativnog programa koji sprovodimo od samog osnivanja, posvetimo generacijama naših bivših polaznika, sadašnjih alumnista, našem najvrednijim dostignuću i najdragocenijem resursu.

Mreža alumnista ovog programa narasla je tokom proteklih godina na preko 350 članova, predstavnica i predstavnika političkih stranaka, državne i lokalne administracije, civilnog sektora, medija, pravosuđa, poslovnog sektora i drugih oblasti društvenog života. Tokom svih ovih godina nastojali smo da naše alumniste uključujemo u različite programe kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou.

Ideja neophodne sinergije svih društvenih aktera, pre svega institucija, ali uvek posredstvom pojedinaca, jeste ideja nosilja rada i delovanja naše organizacije.

Godišnji seminar je najbitniji nukleus svih aktivnost BFPE-a, zato što podrazumeva učenje kroz razgovor, razumevanje i argumentovanu debatu čiji su rezultati uvek zajedničko delovanje u cilju razvoja celokupnog društva.

Ovaj ciklus Godišnjeg seminara želimo da posvetimo našim alumnistima koji su već prošli kroz jedan ovakav obrazovni proces. Namera nam je da rasplamsamo diskusiju oko strateškog razvoja Srbije, njenih potencijala za budućnost, njenog odnosa prema regionu i prema Evropi. Ovoga puta želimo da iskoristimo kapacitete naših alumnista kako bismo debatu podigli na jedan viši nivo i time „oživeli” sve mogućnosti ovakvog zajedničkog rada i neophodnost stalnog učenja i kontinuiranog razumevanja svog vremena i prostora.

Godišnji seminar 2017/18. biće realizovan u tri trodnevna seminara, koja su koncipirana kao debatni prostor o ključnim temama razvoja Srbije. Verujemo da alumnisti sa svim svojim dosadasnjim iskustvom mogu da u atmosferi otvorenog dijaloga, razmene mišljenja i stavova doprinesu iskoraku u pojedinim oblastima javnog života.

Tri seminara će biti realizovana u periodu od decembra 2017. do novembra 2018, a svaki će okupiti grupu od 30 učesnika. Prvi seminar posvetićemo temi suočavanju sa prošlošću i kulturi pomirenja. Ovi problemi prate Srbiju već decenijama i utiču kako na njen kulturni identitet, tako i na njen odnos prema sopstvenom nacionalnom dignitetu. Drugi tematski seminar biće posvećen pitanju institucija i njihovog razvoja, dok će se na trećem seminaru razmatrati položaj Srbije u regionu, Evropi i svetu.

Prvi seminar će biti održan od 8-10. decembra u Zrenjaninu. Ovim pozivamo sve zaiteresovane alumniste da se prijave putem mejla [email protected] najkasnije do ponedeljka 13. novembra.

Close Menu