Skip to main content
search

Onlajn edukativni seminar u okviru programa „Dijalog za budućnost“ nastavljen je 17. novembra 2020. godine. U okviru jedanaestog po redu onlajn seminara, učesnice su od sagovornica mogle da nauče više koji su to izazovi sa kojima se žene u Srbiji susreću prilikom pokretanja sopstvenog biznisa, kako je voditi sopstveni biznis u Srbiji, ali i kako dobra organizacija u velikoj meri može olakšati vođenje određenog biznisa.

Prvi deo seminara bio je posvećen izazovima socijalnog preduzetništva, kroz razgovor sa Marijom Ivanković Jurišić, dizajnerkom tekstila i vlasnicom tkačkog ateljea „Marija handmade“.

Foto: Aleksandar Anđić

Marija je navela da preduzetništvu u Srbiji se uglavnom ulazi iz nužde, ali i pored toga, iako je veliki izazov, mogu da se „izrode lepe priče“. Marijin brend je primer socijalnog preduzetništva jer angažuje žene iz teže zapošljivih kategorija u ovaj vid preduzetništva. Takođe, samim tim „Marija handmade“ radi na osnaživanju i popularizaciji preduzetništva žena.

U drugom delu seminara učesnice su imale priliku da razgovaraju sa Milicom Čalijom, preduzetnicom, biznis mentorkom, TEDx govornicom i aktivistkinjom. 

Milica, koja je i suosnivačica i direktorka proizvodnje ovsenih kolača „Anđeli“, firme koja svoju društvenu misiju ostvaruje kroz angažovanje žena iz različitih ranjivih grupa, takođe je sa učesnicama podelila svoje iskustvo o tome kako je biti preduzetnica u Srbiji i sa kojim se sve izazovima susretala tokom karijere, ali i sa kojima se i dan danas susreće.

Foto: Aleksandar Anđić

Milica je skrenula pažnju i na važnost mentorstva, gde je poenta osnažiti nekoga da uči i krene da radi sam/sama. Smatra da kada je žena osnažena i sigurna u samu sebe, to znanje neće zadržati samo za sebe, već će podršku dati nekoj drugoj ženi.

Poslednji deo jedanaestog edukativnog seminara bio je posvećen treningu planiranja i organizacije u preduzetništvu, koji je održala Tatjana Obradović Tošić, preduzetnica i vlasnica agencije „Kad Ona Vodi“.

Foto: Aleksandar Anđić

Kako je poznato da je dobra i kvalitetna priprema preduslov dobro izvršenog posla, Tatjana je sa učesnicama podelila svoje iskustvo i znanje kako mogu bolje da se organizuju ukoliko planiraju da pokrenu sopstveni biznis, ali i kako da se bolje izbore sa nedostatkom vremena u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. 

Edukativne seminare realizuje Beogradski fond za političku izuzetnost u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u/i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Close Menu