Skip to main content
search

U okviru projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju, u sredu 28. oktobra 2020. godine održan je vebinar putem Zoom platforme koji je obuhvatio teme kreiranja podataka i njihove upotrebe u javnom zagovaranju, ali i traženje i dolaženje do podataka.

Trener Nebojša Radić započeo je svoje predavanje sa legendom o Džon Snou, idejnom tvorcu „data mapping-a“ odnosno kreiranja mapa sa podacima, pomoću koje je Snou rešio problem infekcije kolere u Londonu sredinom 19. veka. 

Osim toga, prvi deo vebinara trener Nebojša Radić posvetio je razlici između javnih i otvorenih podataka, razlici između kvalitativnog i kvantitavnog istraživanja, ali i načinu dobijanja podataka iz zajednice, odnosno „crowdsourcing-u“.

Mapiranje podataka

U drugom delu vebinara, predavanje je održala Ana Novaković, novinarka N1. Ana je održala predavanje o značaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je 2012. godine proglašen za najbolji Zakon o slobodnom pristupu informacijama u svetu. 

Ana Novaković je objasnila kako napisati Zahtev za pristup informacijama, ukazala na to koje sve informacije građani mogu tražiti od državnih institucija (poput informacija iz ugovora o nabavci respiratora tokom trajanja pandemije koronavirusa), ali je skrenula pažnju i na to kako građani mogu da reaguju kada državni organ ne reaguje na podneti Zahtev.

Photo: Man sitting in front of the MacBook Pro by Adam Nowakowski

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu