Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost zajedno za Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovao je prvi edukativni seminar u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ u hotelu Šumarice u Kragujevcu u periodu od od 26. do 29. septembra.

Nakon što je putem konkursa odabrano 40 mladih, aktivnih i zainteresovanih žena od 18 do 30 godina, ženska ekipa se okupila da zajedno radi na unapređenju svojih veština, sticanju novih znanja i unapređivanju društvene kohezije u svom okruženju.

Seminar je bio sačinjen od interaktivnih razgovora, tematskih predavanja i radionica, gde su sve učesnice aktivno učestvovale u razgovoru, delile znanja, predlagale rešenja i razvijale mrežu kontakata. Fokus je bio na prepoznavanju problema sa kojima se mlade žene susreću, njihovom aktivnom angažovanju, osnaživanju i prepoznavanju mehanizama za primenu stečenih znanja.

Tokom četiri radna dana učesnice su imale mogućnosti da steknu dodatna znanja o važnosti osnaživanja žena. Prvi dan je bi posvećen upoznavanju, ali i značaju liderstva posebno kod žena, ulozi žena u društvu i rodnim stereotipima sa kojima se svakodnevno susreću.

Rad se nastavio pregledom međunarodnog i nacionalnog institucionalnog  okvira i važnosti prepoznavanja i prijavljivanja diskriminiacije. Akcenat je stavljen na kreiranje aktivnosti i projekata koji bi doprineli vidljivosti problema i ponudili rešenja. Kroz predstavljanje svojih ideja devojke su imale mogućnost da vežbaju i javni nastup.

Polaznice edukativnog seminara su imale mogućnost da posete Spomen park Šumarice i Muzej 21. oktobar.

Trećeg dana govorilo se o kulturi dijaloga, komunikaciji i argumentaciji, ali su učesnice imale mogućnost da razgovaraju sa novinarkama o načinu na koji su žene predstavljene u medijima i kako svi zajedno možemo da doprinesemo boljem izveštavanju i predstavljanju žena u medijima. Takođe, iz prve ruke su mogle da čuju koliko je važan ženski aktivizam i kako sve zajedno možemo da pokrenemo naše male lokalne zajednice.

Odabrane učesnice su imale privilegiju i mogućnost da čuju dva najbolja odabrana rešenja na Hakatonu – „Ekostraža“ i „Nisi sama“.

Poslednji dan je bio posvećen temi koja je predstavila značaj koji žene imaju za izgradnju mira i uspostavljanje bezbednost. Rad u okviru seminara je završen radionicom u okviru koje su učesnice učile o osnaživanju i važnosti negovanja mreže koju uspostavljamo.

Edukativni seminar je realizovan u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u/i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Za više informacija o Zajedničkom regionalnom programu „Dijalog za budućnost” posetite stranicu http://bit.ly/JRP-DFF.

Close Menu