Skip to main content
search

Beogradski bezbednosni forum, najznačajnija međunarodna spoljnopolitička i bezbednosna konferencija u regionu, održan je od 26. do 28. oktobra pod motom „Čovečanstvo na ispitu“. Na jednom mestu, Forum će okupio više od 80 globalno priznatih eksperata koji su govorili o najaktuelnijim temama koje se tiču sadašnjosti i budućnosti našeg regiona, Evrope i sveta.

Posle tri zanimljiva dana, sledeći su zaključci Beogradskog bezbednosnog foruma:

  1. Beogradski bezbednosni forum uspeo je da ostane jedinstveno mesto dijaloga u poslednjih 11 godina.
  2. Samo 1/3 javnosti na Zapadnom Balkanu veruje da će region biti deo EU i taj broj se svake godine smanjuje. Stoga ne čudi što je prisutna frustracija, iako političari često ističu evropsku perspektivu.
  3. Budućnost regiona je u Evropskoj uniji i EU neće biti potpuna bez država sa Zapadnog Balkana.
  4. NATO bi Srbiju trebalo da doživljava kao pouzdanog i odgovornog partnera jer je Srbija više puta pokazala solidarnost.
  5. Uključivanje glasa mladih u diskusiju o budućnosti Evrope je krucijalna stvar, jer su njihovi interesi direktno pogođeni ovim procesom.
  6. Jedini način da se istinski pokaže solidarnost prema Romima je da im se omogući pristup tržištu rada. Potrebno je ukinuti stereotip da Romi ne žele da rade.
  7. Unapređenje saradnje između regiona je sve važnije u globalizovanom svetu.
  8. Sveobuhvatna korist kineskih investicija u Srbiji zavisi od odgovornosti domaćih aktera.

U ime Beogradskog bezbednosnog foruma zahvaljujemo se svim partnerima, dugogodišnjim i novim, našem timu koji je omogućio događaj, audio i video podršci, govornicima, ali i učesnicima i medijima jer su bili sa nama tokom tri dana održavanja Foruma.

Detaljne vesti, fotografije i video materijal možete pronaći na zvaničnom sajtu Beogradskog bezbednosnog foruma, kao i na zvaničnom jutjub kanalu.

Foto: Nikola Ilić / BSF

Close Menu