Skip to main content
search

Nakon četiri godine zajedničkog rada sa partnerima iz organizacija D4D iz Prištine, NGO Aktiv iz Kosovske Mitrovice i Transconflict iz Beograda projekat Beogradskog fonda za političku izuzetnost “Kroz inovacije do poverenja i promene svesti“, koji je podržala Delegacija EU u Srbiji, je završen.

Glavni cilj ovog projekta je bio da doprinese uspostavljanju stabilnih odnosa između Srbije i Kosova putem profesionalnih veza koje nadilaze okvire dnevne politike. U toku prethodne četiri godine radili smo na uspostavljanju međusobnog poverenja i razumevanja između srpskog i kosovskog društva kroz iniciranje saradnje između različitih profesionalnih grupa, preduzetnika i mladih IT stručnjaka i inovatora s obe strane.

Projekat se sastojao iz niza aktivnosti koje su sprovodene s ciljem da se: 1) uspostavi poverenje i inicira saradnja između različitih grupa koje nisu direktno povezane s političkim aktivnostima već ih povezuje zajednički interes profesionalne prirode i 2) predstave uspešni pojedinci s Kosova srpskom javnom mnjenju kako bi se razbile opasne i loše predrasude i stereotipi i podstakla saradnja.

Najava za poslednji događaj u okviru zajedničkog projekta, podkast o ženama preduzetnicama

U periodu od 2017. do 2020. godine sprovedene su sledeće aktivnosti:

  1. 5 ekspertskih simpozijuma – 148 učesnika (za arhitekte i urbaniste, fotografe,
    ekologe, pisce i promotere aktivnog turizma)
  2. 2 Hakatona – 56 učesnika (za mlade IT eksperte)
  3. 5 prezentacija izuzetnih pojedinaca – 137 učesnika (Uta Ibrahimi, prva žena sa Kosova koja se popela na Mont Everest, Dokufest iz Prizrena i Slobodna zona iz Beograda, Mitrovica Rock School i Rok kamp za devojčice iz Beograda, Romski aktivisti Avni Mustafa – Roma Veritas Kosovo, Mimoza Gavrani – Roma Integration 2020, Jelena Reljić – aktivistkinja i Osman Balić – YuRom centar Niš, Žene preduzetnice Jasmina Savić iz Udruženja Filigran Art iz Kragujevca i Sanija Murati
    direktorka Balkan Women Association iz Prištine)
  4. 2 sajma preduzetništva – 49 učesnika (za preduzetnice i startapove)
  5. 1 webinar – 31 učesnik (za startapove)
  6. 2 podkasta – 5 učesnika (za preduzetnice i startapove)

Uprkos teškoćama sa kojima smo se kao organizatori susretali tokom ove četiri godine, a koje su bile prevashodno posledica političke situacije uslovljene pregovorima Beograda i Prištine, ovaj projekat je pokazao da postoji želja za saradnjom između profesionalaca različitih profila iz Srbije i sa Kosova, ali i da postoje i konkretni projekti na kojima se radi o kojima je javnost u Srbiji mogla da čuje. Na taj način smo stvorili neke nove poslovne veze, ali i istakli one postojeće za koje smatramo da su nedovoljno poznat primer uspešne saradnje i suživota dve zajednice.

Close Menu