Skip to main content
search

Foto: poster „Sloboda za Osmana Kavalu“, AFP

Strazbur, 25.02.2020. – Osman Kavala, vodeći turski filantrop i branilac ljudskih prava, koji je pušten na slobodu i potom odmah ponovo uhapšen po dodatnim optužbama, treba odmah da bude oslobođen, saopštio je Nils Muižnieks, predsednik Asocijacije škola za političke studije Saveta Evrope.

Nakon dve godine zatvora, gde je bio optužen za planiranje demonstracija na Gezi parku 2013. godine, Kavalu, osnivača istanbulske Evropske škole za politike, turski sud je oslobodio da bi ga ponovo uhapsili, a ubrzo nakon toga optužen je za podršku pokušaja državnog udara 2016. godine.

Ovu parodiju pravde imao je na umu Lavrentij Berija, Staljinov šef tajne policije, kada je rekao ”Pokaži mi čoveka, a ja ću ti pokazati zločin”, kaže Nils Muižnieks.

Decembra prošle godine, Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Kavalin pritvor arbitraran i nezakonit i odredio je njegovo puštanje. Međutim, to sve više autoritarnog predsednika Turske, Taipa Erdogana jednostavno nije zabrinulo.

Osman Kavala je nevin i mora biti pušten i obeštećen, rekao je predsednik Asocijacije škola za političke studije Saveta Evrope. Dodao je da je očito da Turska više ne poštuje vladavinu prava, pitajući se da li će Komitet ministara i Parlamentarna skupština Saveta Evrope ikada imati hrabrosti da to kažu?

Kontakti:

Clara Garcin +33652856693 [email protected]

Jack Hanning +33675797327 [email protected]

Close Menu