Skip to main content
search

Debatom u Sremskoj Mitrovici, koja je održana 17. decembra u prostorijama grada Sremske Mitrovice, završena je serija okruglih stolova na temu Međunarodnom saradnjom do bezbedne Srbije.

Nakon Novog Sada, Novog Pazara, Zaječara i Niša, peta i završna debata organizovana je uz podršku ambasade Holandije u Srbiji, a u saradnji sa lokalnim većem Evropskog pokreta u Srbiji.

Predstavnici lokalne samouprave, civilnog sektora i istaknuti pojedinci imali su prilike da čuju izlaganja govornika koja su ih detaljnije upoznali sa načinima na koje Srbija sarađuje u okviru međunarodne bezbednosne saradnje, koji izazovi dolaze uz tu saradnju, ali i koje su koristi, kako za Srbiju kao državu, tako i za njene građane.

Na početku skupa, goste je pozdravila Ljiljana Jošić, predstavnica lokalnog veća Evropskog pokreta u Srbiji. Marko Savković, programski direktor BFPE-a je upoznao učesnike sa detaljima projekta i moderirao nastavak okruglog stola.

Brigadni general Čezare Marineli, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu govorio je na temu saradnje Srbije i NATO. On je posebno istakao mehanizme, domete i izazove te saradnje, navodeći da saradnja sa NATO ne podrazumeva samo vojnu saradnju, već i podizanje civilnih kapaciteta, kao i povećanje interoperabilnosti Srbije, što dovodi do stvaranja novih mogućnosti saradnje Srbije u okviru međunarodne bezbednosne saradnje.

Dragan Šormaz, narodni poslanik u parlamentu Republike Srbije i šef delegacije Srbije pri parlamentarnoj skupštini NATO i Saša Kostić, prvi savetnik i zamenik načelnika Odeljenja za NATO u Sektoru za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova, govorili su o tome koji su prioriteti i mehanizmi bezbednosne saradnje Srbije. Istakli su značaj saradnje i racionalnog nastupanja u odnosima sa najznačajnijim akterima međunarodnih odnosa. Naglašen je značaj međunarodne saradnje i pored položaja neutralnosti za koje se Srbija zalaže. Još jednom je napomenuto da položaj neutralnosti ne podrazumeva izolaciju.

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda govorio je o saradnji Srbije i Evropske unije u domenima bezbednosti i odbrane.

Nakon uvodnih izlaganja, otvorena je diskusija tokom koje su učesnici imali priliku da postave pitanja i razgovaraju sa govornicima.

Close Menu