Skip to main content
pretraga

Fondacija BFPE za odgovorno društvo, kao organizacija za podršku lokalnoj kancelariji Saveta Evrope u Beogradu održala je sastanke u svih 14 jedinica lokalne samouprave za potrebe zajedničkog programa ROMACTED II: „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou“. U periodu od 6-8. jula 2021. godine BFPE posetio je Niš, Prokuplje, Vrnjačku Banju, Kruševac i Zaječar čime je stavljena tačka na prvi krug inicijalnih poseta gradovima i opštinama koji su izabrani za drugu fazu programa.

Inicijalnom sastanku ispred Niša prisustvovala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice. U Prokuplju, sastanku su ispred grada prisustvovali Miladin Milosavljević, Zvonko Krstić, Srđan Jordačijević (svi ispred odeljenja za društvene delatnosti u gradskoj upravi Prokuplja) i Igor Stojanović, član kabineta zadužen za odnose sa medijima. Vrnjačku Banju predstavljali su Ivan Džatić, zamenik predsednika opštine, Jasmina Trifunović, članica kabineta predsednika opštine i Dejan Pavlović, romski koordinator.

Grad Kruševac predstavljale su Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti i Zorana Pavlović iz odeljenja za društvene delatnosti. Zaječar su predstavljali Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika, Ivana Živić i Đurđica Tomić Panić ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Miljan Rašić iz udruženja Društva Roma.

Ispred Saveta Evrope prisustvovala je regionalna menadžerka za ROMACTED program Marina Vasić, dok su Fondaciju BFPE kao organizaciju za podršku druge faze ROMACTED programa u Srbiji predstavljali programska koordinatorka i kontakt tačka Svetlana Stefanović i programski asistent Radomir Aleksić.

U gradovima i opštinama koji su bili deo prve faze programa, predstavljeni su rezultati i iskustva u dosadašnjem sprovođenju programa, ali i novine i dalji koraci u implementacije druge faze, dok je jedinicama lokalne samouprave u kojima se po prvi put sprovodi ROMACTED predstavljena metodologija programa i aktivnosti koje ih očekuju do kraja godine. Naglašeno je da druga faza predstavlja podršku i lokalnim vlastima i romskoj zajednici da prepoznaju zajedničke izazove ali i potencijalnu saradnju na obostranu korist.

Više o samom programu možete pročitati OVDE.

ROMACTED II je zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope koji predstavlja nastavak I faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020). 

Close Menu