Skip to main content
search

Povodom svetskog dana Roma, 8. aprila, u Kragujevcu je održana ceremonija u svečanoj sali gradske kuće. Na svečanosti je intorinana himna Republike Srbije, „Bože pravde“, a potom i Romska himna „Đelem, Đelem“, koja je prvi put intonirana u gradskoj kući u Kragujevcu. Tom prilikom, program ROMAKTED dobio je zahvalnicu za unapređenje položaja Roma i Romkinja u gradu Kragujevcu.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine na četvrtom romskom kongresu Međunarodne romske unije (IRU) u Serocku, Poljskoj u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. u Londonu. Na tom prvom međunarodnom okupljanju ustanovljeni su romska himna „Đelem, đelem“ (Išao sam, išao), kao i zastava plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini.

Kroz niz manifestacija, lokalne samouprave u saradnji sa lokalnim romskim organizacijama civilnog društva, obeležile su svetski dan Roma. U Subotici, organizovan je prijem kod gradonačelnika Stevana Bakića, izložba dečijih radova u svečanoj Sali gradske kuće, kao i koncert romske muzike. Koncert je održan i u Vrnjačkoj Banji.

U Zaječaru, volonteri Udruženja Društvo Roma razgovarali su na Gradskom trgu sa građanima o položaju Roma i Romkinja. U Kruševcu, organizovano je čitanje romske poezije, čime je ukazano na značaj romskog jezika za romsku kulturu u jednoj osnovnoj školi. U gradskoj opštini Zvezdara, prikazan je amaterski film „Jakna“ koji ima za cilj da razbije stereotipe i podigne svest o marginalnim grupama. Nakon filma, dramske glumice čitale su poezije romskih autora, a kraj je bio rezervisan i za muzički nastup romskih umetnika.

Gradska opština Kostolac organizovala je tradicionalni defile ulicama Kostolca, koji je upriličen Svečanom akademijom posvećenom Romima u pozorišnoj sali Doma kulture. ROMAKTED program obezbedio je svim partnerskim gradovima i opštinama romske zastave kako bi obeležili Međunarodni dan Roma isticanjem zastave na zgradu opštine, odnosno gradske kuće.

Romska zastava postavljena je i na zgradi opštine, odnosno gradske kuće u Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Subotici, Zaječaru, Pirotu, Baču i Lebanu, kao i na ulazu u gradsku kuću u Nišu.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu