Skip to main content
search
dijalozi-front

Nakon uspešnog pokretanja ove inicijative u februaru 2015. godine, treći po redu Beogradski dijalozi će biti održani 13. septembra 2016. u Skupštini grada Beograda sa početkom u 10.00 časova.

Beogradske dijaloge organizuje Forum Srbija Nemačka u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a u sklopu Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Inicijativa Beogradski dijalozi pokrenuta je 10. februara 2015. godine, sa ciljem da se ojača opredeljenje Srbije za nastavak puta ka članstvu u EU, kao i za dodatnu izgradnju kapaciteta za sprovođenje dubinskih reformi na ovom putu i to kroz otvoreni dijalog između donosilaca odluka i stručnjaka iz Nemačke i drugih država članica EU sa jedne, i Srbije sa druge strane. Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje pokrenuta je 28. maja 2015. godine, između Vlade Savezne Republike Nemačke i Vlade Republike Srbije, a u sklopu posete Saveznog ministara za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Nemačke Gerda Milera Srbiji. Istog dana, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić i g. Gerd Miler razgovarali su i pod okriljem Drugih beogradskih dijaloga. Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje ne povezuje samo sve ranije pokrenute i nove projekte u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, već objedinjuje i priprema i buduće mere, koje će biti sporovođene od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Nemačke razvojne banke KfW.

Treći beogradski dijalozi će biti posvećeni poteškoćama readmisije i održive integracije povratnika u Srbiju, koje su intenzifikovane tekućim migracionim tokovima. Ovom prilikom će biti predstavljeni i rezultati istraživanja «Mapiranje potencijalnih migranata iz Srbije i povratnika u Srbiju», realizovanog od strane Beogradskog fonda za političku izuzetnost u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Skupu će se ovom prilikom uvodnim rečima obratiti Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nj.E. Aksel Ditman, ambasador SR Nemačke u Beogradu, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, a očekujemo potvrde i od Gorana Kneževića, ministar privrede i Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije.

Dve prateće panel diskusije, u kojoj će učešće uzeti predstavnici privrede i predstavnici državnih organa zaduženih za socijalna, ekonomska i migraciona pitanja, usredsrediće se na odgovore koje pruža država na izazov readmisije i reintegracije, kao i potencijalna rešenja u vidu zaposlenja i osposobljavanja za rad u cilju održive reintegracije povratnika.

Close Menu