Skip to main content
search

U skupštinskoj sali Grada Pirota održan je konsultativni sastanak između predstavnika Saveta za bezbednost Grada Pirota i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, povodom učešća lokalnog Saveta za bezbednost grada u projektu „Borba protiv nasilja u porodici sistemski počinje na lokalu“. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih institucija i nevladinog sektora koji se bave ovim problemom.

Svetlana Stefanović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost – BFPE, u izjavi za medije istakla je da je projekat podržan od strane Kanadskog fonda za lokalne inicijative kao jedan od pretpostavljenih problema da se tokom pandemije stopa nasilja povećala i da bi institucije na lokalu mogle da doprinesu da se ovaj problem reši ili smanji. Na osnovu istraživanja koje su prethodno uradili, objašnjava Stefanovićeva, odabrali su pet lokalnih samouprava, među kojima je i Pirot, koje su primer dobre prakse i iz kojih će pokušati da podstaknu ostale lokalne savete za bezbednost da uzmu aktivno učešće u borbi protiv nasilja u porodici.

Grad Pirot je odabran kao jedna od pet jedinica lokalne samouprave koji se rezultatima do sada istakao u borbi protiv nasilja u porodici. Za razliku od većine drugih gradova i opština u Srbiji, u Pirotu je u 2020. godini prijavljen manji broj slučaja porodičnog nasilja u odnosu na 2019. godinu.

Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirota, kaže da joj je drago što je Pirot prepoznat kao primer dobre prakse jer to znači da su dobro radili, ali mogu još bolje i više od toga. Prema njenim rečima, njihov cilj je bio borba na sprečavanju svih vrsta nasilja, a posebno nasilja u porodici. Ovaj sastanak, kako je rekla, će im značiti jer će razmeniti ideje i iskustva, a sve u cilju da unaprede rad Saveta za bezbednost Grada Pirota.

Sastanku sa Lokalnim savetom za bezbednost prisustvovale su i predstavnice nekoliko organizacija civilnog društva, koje su stalne članice Lokalnog saveta.

Close Menu