Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izvrsnost (BFPE) uz podršku Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovao je 8. jula Start Up Meet Up za 10 odabranih start up kompanija koji deluju na lokalnom nivou.

Događaj je započeo uvodnim i pozdravnim govorom gospođe Sonje Licht, predsednice BFPE koja je podelila iskustva iz projekta Od mog grada mojoj zemlji i učesnicima predstavila ideju Start Up Meet Up događaja.

Drugi deo događaja bio je posvećen predstavljanju 10 lokalnih start-upova koji doprinose lokalnom razvoju i predstavljaju potencijal za dalja ulaganja u lokalne zajednice. 10 lokalnih start-up kompanija predstavljalo je osam lokalnih samouprava koji su sastavni deo projekta: Sombor, Zrenjanin, Šabac, Zaječar, Užice, Priboj, Čačak i Pirot.

Gospođa Jasmina Borić iz Sombora predstavila je porodični Start Up „Sirbor“ i istakla potencijal poljoprivrede u severnom delu Srbije, kao i domaću, lokalnu proizvodnju hrane. Pirot start up scenu predstavljala je kompanija „Loghandehouse„, proizvođači brvnara. Drvna industrija i drvna obrada kao potencijal južne Srbije i Pirota dodatno su podstaknuti normativnim podsticajima u toj zajednici.

Predstavnik Priboja bio je preduzetnik koji se bavi proizvodnjom nameštaja za kuću, gospodin Stefan Otašević predstavio je svoju kompaniju i podelio svoja iskustva o osnivanju malih preduzeća u Priboju.

Tekstilnu industriju predstavljala je sada etablirana kompanija “Reteks“, ali ne tako davno, start up iz Užica koja je posebno važna zbog kombinovanja korporativnog i društvenog poslovanja, jer se ceo njihov posao zasniva na reciklaži starog tekstila. Gospođa Marina Tucović predstavila je rad “Reteksa“.

„Prostor za Pomak“ je i start up ali i mesto okupljanja mladih u Zaječaru, što pruža prostor za razvoj novih ideja i projekata u istočnoj Srbiji. Gospođa Dunja Marušić predstavila je rad „Prostor za smenu„.

Gospodin Vladimir Atanacković predstavio je mobilnu aplikaciju ‘Tableta‘, razvijenu u Šapcu, koja sada ima globalni opseg, pokazujući da je IT industrija u Srbiji poslednjih godina u porastu.

Pored Šapca, srpski IT sektor predstavljale su i tri start-up kompanije iz Čačka: „Ponuda i tražnja“, internet platforma za poslovnu komunikaciju u oblasti trgovine i predstavnika kompanije Branislava Radojičić, Croonus Technologies koju je predstavljao Stefan Ćebić i “Pijaca Čačak“ koju je predstavio Nedeljko Radulović.

Pored razvoja i lokalnog potencijala u digitalnoj sferi, učesnica iz Zrenjanina je pokazala da start-up kompanije koje se bave tradicionalnim zanatima u Srbiji mogu biti uspešne. Milanka Furtula iz „Velikog srca“ predstavila je rad ovog sada uspešnog udruženja koje je započelo kao neformalna grupa žena koje su proizvodile tradicionalne proizvode iz Vojvodine i Srbije.

Pored start-up preduzeća, dva predstavnika iz lokalnih i regionalnih poslovnih centara učestvovala su u Start up Meet Up događaju. Mirko Pešić, direktor naučno-tehnološkog parka u Čačku, jednog od četiri objekta te vrste u Srbiji, i Veljko Bojović iz Regionalnog inovacionog centra iz Priboja. Predstavili su rad dva centra i potencijal razvoja novih preduzeća u lokalnim zajednicama u Srbiji.

Predstavnicima start up i hub-a pridružili su se predstavnici partnerskih organizacija sa lokalnog nivoa koji su aktivno učestvovali u pripremi događaja.

Konačno su kao posmatrači učestvovali predstavnici Acceleration Lab UNDP-a i naučno-istraživačke stanice Petnica.

Treći deo događaja bio je posvećen razmeni iskustava između učesnika i uspostavljanju potencijalne saradnje između učesnika koji su izrazili zadovoljstvo što su bili deo ove inicijative. Za naredne korake zaključeno je da start-upovi treba biti uključeni u buduće lokalne debate jer bi njihova iskustva i vizije mogli biti od velike koristi za budući razvoj lokalnih potencijala, kako investicionog, tako i ukupnog razvojnog potencijala. Start up Meet up zaključen je završnim zaključcima gospođe Sonje Licht.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu