Skip to main content
search

Od petka, 27. februara do subote 28. februara održan je prvi seminar za poslanike i poslanice Zelene poslaničke grupe u ovom sazivu. Deo seminara je bio posvećen strateškom planiranju grupe, odnosno dogovoru oko ciljeva i načina rada, a deo uvodu u pregovore sa Evropskom unijom na temu životne sredine, odnosno poglavlje 27.

Poslanici i poslanice ZPG su se dogovorili da će se u svom radu najviše fokusirati na:

  • jačanje ekološke svesti poslanika/ca i javnosti i borba za zdravo okruženje van Narodne skupštine,
  • podizanje svesti poslanika/ca i javnosti o važnosti teme zaštite životne sredine i uticaj na izvršnu vlast da rešavanje problema iz ove oblasti bude prioritet.

Kada je u pitanju organizacija rada grupe, razgovarano je o predlozima za koordinaciju ZPG, ali i obavezama koje bi poslanici/ce imali u procesu.

Grupa trenutno broji 28 članova. Predloženi model podrazumeva da tri poslanika/ce iz različitih stranaka (dvoje iz pozicije i jedan iz opozicije) koordiniraju radom grupe u trajanju od 6 meseci uzimajući u obzir ravnopravnu zastupljenost oba pola.

Obaveze koordinacionog tima uključuju: zakazivanje sastanaka grupe i zakazivanje sale sa sekretarijatom Skupštine, predlaganje i koordinacija aktivnosti, sprovođenje akcionog plana, sastanke sa spoljnim akterima, odlučivanje o tome ko se obraća javnosti, ali ključno je da se pozivaju svi članovi/ice grupe da svojim prisustvom podrže, pravi belešku o sastanku i šalje je svim članovima ZPG.

Koordinacionom timu u ovom pomažu Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Poslanici su definisali nekoliko opštih i tematskih prioriteta za budući rad, izlistali ciljeve i predložili aktivnosti. Obzirom da nisu svi članovi i članice prisustvovali seminaru, predloženo je da se organizuje sastanak na kome bi predlog bio detaljno predstavljen i nakon eventualne diskusije usvojen.

U drugom delu seminara, Tanja Petrović iz Mladih istraživača Srbije je predstavila pregovarački proces sa EU, šta sve obuhvata poglavlje 27 i trenutnu situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Svi su se složili da će uloga ZPG ovde biti veoma velika i značajna s obzirom na kompleksnost procesa.

(Tekst i fotografija kolega iz Centra modernih veština)

Close Menu