Skip to main content
search

U Beogradu je održana konferencija parlamentarki iz zemalja Jugoistočne Evrope

BEOGRAD – Žene su resurs svakog društva i bez njih nema razvoja i napretka, a Ženska parlamentarna mreža je doprinela da u srpskom parlamentu sedi 84 poslanica što svrstava Srbiju na peto mesto u Evropi i 23. u svetu, rečeno je danas na otvaranju konferencije parlamentarki Jugoistočne Evrope “Ravnopravne i osnažene – zajedno smo jače“.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da Skupština smatra snaženje žena i rodnu ravnopravnost bitnim ciljevima podsećajući da je 2000. godine u parlamentu bilo samo 20 narodnih poslanica, dok ih danas ima 84, što je više od trećine ukupnog broja narodnih predstavnika.

Konferenciji prisustvuje 13 delegacija parlamenta zemalja Jugoistične Evrope sa nekoliko stotina parlamentarki koje su došle da iskažu zajedničku solidarnost i potrebu da se u Evropi što više razgovara o rodnoj ravnopravnosti i neophodnosti što većeg prisustva žena u javnom, političkom i privrednom životu.

MIHAJLOVIC I GOJKOVIC

“Očekujemo da rezultati konferencije budu davanje odgovora na veoma važna pitanja – šta to mi kao poslanice u našim parlamentima možemo da uradimo da bi unapredile naš polozaj i da bi više i glasnije bile prisutne u javnom životu svih naših država, kao i šta to konkretno Ženske parlamentarne mreže mogu da urade i koliko je važna podrška koju ćemo dati u političkom životu“, zaključila je Gojković.

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da bez žena nema razvoja, a ni napretka.

Citirajući poruku iz knjige o rodnoj ravnopravnosti, Mihajlović je poručila: „Varate se ako mislite da ćemo biti ikebane“.

Mihajlović je naglasila da žene više neće sedeti u ćošku, već će preuzeti život u svoje ruke, kako bi se što brže išlo u svim pravcima vezanim za rodnu ravnopravnost.

ZORANA MIHAJLOVIC

Kako je objasnila, mnogo je urađeno, ali predstoji još puno posla, jer nije u redu da žene u Srbiji budu marginalizovane, da vise od polovine njih bude nezaposleno, da sporije napreduju u karijeri, ali i da budu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. “Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva“, poručila je Mihajlović.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je rekla da reč solidarnost opisuje skup. Ona je istakla da je posebno ponosna što se konferencija održava, a što je ideja potekla od Ženske parlamentarne mreže.

“Ponosna sam što su svi prepoznali koliko je važno da se apsolutno na svakom koraku naglašava da su žene resurs svakog društva i da su naročito u vremenu u kome živimo, sa mnogo problema, resursi ono što ne sme da se marginalizuje“, zaključila je Liht.

Fotografije i tekst: Tanjug

Close Menu