Skip to main content
search

Prvi seminar programa Regionalne akademije za demokratiju (RAD) održan je od 26. februara do 1. marta u predivnom okruženju mesta Pržno u Crnoj Gori. U skladu sa težišnom temom treće godine realizacije programa RAD, a koja glasi “izgradnja demokratskih institucija”, pažnja organizatora bila je pre svega posvećena problemima dobre uprave (eng. good governance).

Pierre Mirel

Naš dekan u 2015. je Pjer Mirel, koji je u uvodnom obraćanju pozvao učesnike/ce da kritički pristupe institucijama u modernim društvima, budući da poverenje građana u njih opada. Kako je Mirel istakao, države na Zapadnom Balkanu tražile su od EU da ih povede kroz procese institucionalnih reformi, i istakao da je program realizovan sa OECD – SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management, „Podrška radi unapređenja upravljanja“) jedan od takvih koji nude „alate“ potrebne da se procesi uspešno privedu kraju.

Mladi lideri su noseća snaga promena, zato što nastupaju drugačije od političara starije generacije i ne interesuje ih ko je kriv, već šta je potrebno učiniti da bi se „posao“ završio.

Razmatrajući saradnju u regionu, Mirel je podsetio na termine-okosnice liberalne demokratije – konkurenciju, ali i saradnju i solidarnost, smatrajući kako upravo ove poslednje ima najmanje. Zarad veće solidarnosti, Mirel je pozvao na povezivanje profesionalnih udruženja (poput advokatskih ili privrednih komora) te njihovo „prevođenje“ u regionalni kontekst.

Pročitajte OVDE Mirelovu uvodnu reč.

Diskusija ucesnika

Učesnike je zatim pozdravio i direktor Direktorata za planiranje politika u Savetu Evrope, Matjaž Gruden, te NJ.E. Nils Ragnar Kamsvag, Ambasador Kraljevine Norveške u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Tokom četiri dana, učesnici su razmatrali dostignuća procesa demokratske tranzicije (transformacije) na Zapadnom Balkanu sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Goranom Svilanovićem; raspravljali ulogu političkih partija u izgradnji demokratskih institucija sa alumnistima našeg programa; i prisustvovali predavanju Karen Hil, koja predvodi SIGMA program.

Diskusija ucesnika 2

Za predavanjima su sledile radionice koje su vodili sami polaznici: o tome kako izgraditi stranačke strukture; zatim, koja je uloga žena u politici; koji su izazovi u koordinaciji politika; da bi na kraju svi zajedno uzeli učešća u otvorenoj raspravi o stanju političke kulture na Zapadnom Balkanu (sa Leonom Malazoguom, izvršnim direktorom D4D instituta iz Prištine, i Oliverom Komar, profesorom na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Crnoj Gori).

Djurovic

Najzad, Gordana Đurović, profesorka Ekonomskog fakulteta i bivša ministarka za evropske integracije predstavila je učesnicima dostignuća i izazove procesa evropskih integracija Crne Gore.

Naredni RAD seminar održaće se u Hrvatskoj od 16. do 19. aprila 2015.

Posetite prezentaciju našeg programa, www.radwb.eu

Close Menu