Skip to main content
search

Tekst je prvobitno objavljen na sajtu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

U okviru evropskog projekta „Aktivno građanstvo: promocija i unapređenje inovativnih demokratskih praksi na Zapadnom Balkanu“, kojim se istražuju potencijali inovativnih demokratskih praksi i njihova primena na Zapadnom Balkanu, sastale su se dve Građanske skupštine – u Beogradu, 21. novembra i u Valjevu, 28. novembra, putem onlajn kanala komunikacije. („Zoom“ platforme“).

Građanske skupštine okupile su 40 učesnika. Zbog teške epidemiološke situacije u zemlji i sigurnosti učesnika, skupštine su organizovane putem interneta. Izabrano je dvadeset i osam učesnika koji su predstavljali širu populaciju sa teritorije grada Beograda i Valjeva i njegovih demografskih karakteristika, dok su preostalih dvanaest učesnika potekli iz udruženja građana čiji su stavovi i reakcije na ovu temu bili zastupljeni u javnom prostoru.

Prva Građanska skupština održana je u Beogradu 21. novembra na temu uređenja saobraćajne mobilnosti zarad unapređenja funkcionalnosti gradske infrastrukture. U kontekstu ovog problema, razmatran je plan koji predviđa da uži centar grada bude opsežno rekonstruisan kako bi se uže jezgro grada pretvorilo u pešačku zonu. Stoga je u fokusu rasprave upravo bilo pitanje proširenja pešačke zone sa Knez Mihailove ulice na uži centar Beograda, tako da se uvaži zajednički interes okupljenih strana. 

Foto: Fejsbuk stranica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

Skupštini su, osim građana koji predstavljaju širu populaciju centralne gradske teritorije, prisustvovali i članovi udruženja čiji su stavovi i reakcije na ovu temu zastupljeni u javnom prostoru, vlasnici i radnici u objektima koji se nalaze u ovoj zoni, ali i eksperti i predstavnici gradskih vlasti.

Problem aerozagađenja u Valjevu bila je tema druge Građanske skupštine koja je održana 28. novembra, takođe putem onlajn „Zoom“ platforme“. Cilj održavanja Građanske skupštine u Valjevu bilo je donošenje argumentovanih predloga i odluka za unapređenje ekološko-zdravstvene situacije u tom gradu, ali i preuzimanje odgovornosti donosioca odluka za sprovođenje planova i mera koje su lokalne vlasti usvojile. Građansku skupštinu u Valjevu otvorila je Silvije Estriga ispred delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. 

Projekat „Aktivno građanstvo: promocija i unapređenje inovativnih demokratskih praksi na Zapadnom Balkanu“, kojim rukovodi Institut za filozofiju i društvenu, podržan je Erazmus+ programom, kroz Žan Mone mrežu. U projektu učestvuju i Univerzitet u Gracu (CSEES), katedre političkih nauka na Univerzitetu u Torinu, Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju i Beogradski fond za političku izuzetnost. Realizacija projekta je takođe podržana sredstvima Američke ambasade u Beogradu.

Close Menu