Skip to main content
search

U okviru druge faze ROMACTED programa, koja ima za cilj promovisanje efikasnog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou, Savet Evrope je u saradnji sa Evropskom unijom i Fondacijom BFPE za odgovorno društvo, 2. novembra 2023. godine predstavio rezultate prvog granta u Kragujevcu.

Na ovoj tribini, predstavljen je prvi mali grant kojim je finansijski podržano učešće na  maturi za 39 mladih Roma i Romkinja iz Kragujevca, nakon završetka osnovnog obrazovanja. Takođe, drugi grant obuhvata radionice za ekonomsko osnaživanje i unapređenje zapošljivosti, planirane do marta 2024. godine.

Poseban naglasak stavljen je na značaj prepoznavanja prioriteta romske zajednice, identifikaciju ključnih ciljeva i saradnju sa donosiocima odluka i institucijama kako bi se postigli ti ciljevi. U ovoj fazi, program uključuje i budžetiranje prema Romima. Takođe, program ima za cilj suzbijanje anticiganizma,  govora mržnje i pružanje podrške povratnicima.

Program se, između ostalog, fokusira na mlade Rome i Romkinje, teži unapređenju njihove budućnosti kroz ulaganje u obrazovanje i podsticanje njihovog zadržavanja u obrazovnom sistemu, što doprinosi njihovom ekonomskom osnaživanju i boljem položaju na tržištu rada.

“Imala sam prilike da dobijem novčanu pomoć oko male mature, što je meni jako pomoglo. Ne samo meni, već i mojim vršnjacima, a i mojim roditeljima. Stvarno mi je jako značilo i mnogo sam zahvalna na tome!”- Ana Šapčanin, učenica prvog razreda II Kragujevačke gimnazije.

Close Menu