Skip to main content
search

Članak je prvobitno objavljen na sajtu Fakulteta političkih nauka.

Predavanje na temu “The War on Ukraine and global consequences“ direktora LSE Ideas, profesora Kristofera Kokera, održano je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Uvodnu reč imala je predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht, koja se osvrnula na uspešan rad i 20 godina postojanja Fondacije.

U ime Centra za britanske studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prisutne je pozdravio prof. dr Slobodan G. Marković, koji je učesnicima predstavio profesora Kristofera Kokera sa Londonske škole ekonomskih i političkih nauka.

Profesor Kristofer Koker smatra da je jedan od glavnih pokretača sukoba koji se odvija između Ukrajine i Rusije pogrešna interpretacija istorije i nerazumevanje trenutnih političkih okolnosti. On je naglasio i da je značajan apsekt nepovernje koje vlada između Rusije i Zapadne Evrope. „Ovaj rat uticao je na formiranje različitih pozicija država na globalnoj sceni, pri čemu su neke uvele sankcije, dok je Indija, na iznenađenje Zapada, zauzela drugačiji stav. Jedna od retkih zemalja koja može da iskoristi aktuelnu situaciju je Kina, jer je od neprikosnovene važnosti za obe strane u ovom sukobu“, ocenio je prof. Koker.

Predavanje su organizovali Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Centar za britanske studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Close Menu