Skip to main content
search

Partnerske opštine na programu ROMACTED II – promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou protekle nedelje obeležile su Međunarodni dan Roma

Foto: GO Kostolac

Osmi april je proglašen za Svetski dan Roma 1990. godine na četvrtom romskom kongresu Međunarodne romske unije (IRU) u Serocku, Poljskoj u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. u Londonu. Na tom prvom međunarodnom okupljanju ustanovljeni su romska himna „Đelem, đelem“, kao i zastava plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Obeležavanje 8. aprila kao međunarodnog dana Roma takođe ima za cilj da ukaže na činjenicu da se Romi i Romkinje širom sveta nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo u gotovo svim oblastima društvenog života, kao i da su izloženi diskriminaciji i duboko ukorenjenoj socijalnoj isključenosti.

Foto: Grad Kragujevac

U sali Skupštine, u organizaciji opštine Aleksinac održan je svečani prijem pripadnika romske zajednice i organizacija, ustanova i timova koji se bave poboljšanjem uslova života Roma. U Apatinu je u saradnji sa udruženjem „Zlatno sunce“ u Domu kulture prikazan je dokumentarni film pod nazivom „Ko su Romi? Da se bolje razumemo“. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Apatin, a film u produkciji „Rominfomedia“ govori o istorijskom poreklu Roma, jeziku i kulturi.

U gradskoj opštini Kostolac održan je kulturno umetnički program u Domu kulture. U Kragujevcu je Svetski dan Roma obeležen  svečanom akademijom u skupštini grada. U Kruševcu, kulturni centar organizovao je Veče glumaca i Veče romske muzike i poezije. Veče su otvorili Jelena Đorđević i Stefan Jovanović, muzički urednik Kulturnog centra, ujedno i organizator programa. U okviru Večeri glumaca, a povodom Svetskog dana Roma, izvedena je monodrama „Šampion smeha“, Dragana Rakića Singera.

Monodrama „Šampion smeha“ u Kruševcu

Veliki broj Roma okupio se u romskom naselju Rasadnik u Pirotu da zajedno proslavi ovaj dan, gde su uživali u muzici, pesmi i svečanom ručku. Prigodnu manifestaciju obišle su i predsednica Gradske skupštine Milena Dimitrijević i Radmila Nešić koordinatorka za romska pitanja. U Prokuplju, organizovana je priredba u Domu kulture i okrugli sto na temu poboljšanja uslova za obrazovanje romske zajednice.

U Subotici, gradonačelnik Stevan Bakić sastao se sa predstavnicima romske zajednice u Gradskoj kući. Takođe, u OŠ „Matko Vuković“ upriličen je bogat kulturno-umetnički program u okviru kog su đaci ove škole približili svojim vršnjacima, roditeljima i gostima kulturu, običaje, jezik i istoriju ovog naroda.

Postavljanje romske zastave na zgradu gradske kuće u Zaječaru

U Zaječaru organizovana je ulična akcija u vidu podele flajera i razgovora sa građanima na temu prava Roma i Romkinja, dok je u gradskoj opštini Zvezdara organizovana svečana tribina u velikoj sali opštine sa ciljem promocije romske kulture i tradicije, najčešćih problema u zajednici i važnosti tolerancije, a pušten je i dokumentarni film „Devojčice, ne neveste“ u produkciji NVO „Dečiji centar Mali Princ“. Zvezdara je takođe organizovala javni čas za učenike trećeg razreda Osnovne škole „Despot Stefan Lazarević“ čiji je cilj bio upoznavanje đaka sa kulturom i tradicijom Roma, kao i upoznavanje sa značajem uspostavljanja Međunarodnog dana Roma.

Romska zastava na zgradi opštine Vrnjačka Banja

Romska zastava postavljena je i na zgradi opštine, odnosno gradske kuće u Apatinu, Kragujevcu, Lebanu, Zvezdari, Zaječaru, Subotici i Vrnjačkoj Banji.

Close Menu