Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost zajedno sa Kanadskim fondom za lokalnu inicijativu organizovao je konsultativni sastanak o daljem radu lokalnog Saveta za bezbednost u Paraćinu i Zaječaru.

Zaječar i Paraćin su dve od pet lokalnih samouprava u Srbiji, gde će se sprovoditi projekat „Borba protiv nasilja u porodici sistemski počinje na lokalu”.

Članovima Lokalnih saveta za bezbednost predstavljeni su rezultati istraživanja koje je sproveo BFPE. Problem koji je uočen u obe lokalne samouprave jeste nagli skok nasilja u porodici u vreme vanredne situacije u prvoj polovini 2020. godine, ali i skrivanje nasilje od strane žrtvi, ili zanemarivanje nasilja ukoliko nije u pitanju fizičko nasilje.

Pored konsultativnog sastanka sa Lokalnim savetom za bezbednost, u Zaječaru je organizovan i sastanak sa članovima i članicama nekoliko različitih nevladinih organizacija koje su zainteresovane za temu bezbednosti žena i borbe protiv porodičnog nasilja. Osim toga, samu temu je pokrilo više lokalnih medija koji su pokazali zainteresovanost za projekat.

„Posebno u poslednje dve godine mnogo toga se po ovom pitanju promenilo. Očito da je ovaj problem dugo guran pod tepih i eskalacija problema dovela je do povećanja nasilja. Gledaćemo da u Savet za bezbednost budu što stručniji ljudi, po pitanju ove teme, koja će biti sada u fokusu. Imaju moju reč da će se Zaječar čvrsto stajati na ovom projektu. Zahvaljujem se još jednom, jer je Zaječar izabran da bude deo projekta”, poručio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Članovi Lokalnih saveta za bezbednost i u Paraćinu i u Zaječaru istakli su kako je rast nasilja u porodici u protekloj godini problem sa kojim se suočava čitavo društvo, a iz tima Beogradskog fonda za političku izuzetnost naveli su da stoje na raspolaganju Lokalnim savetima za bezbednost u njihovoj borbi i prevenciji porodičnog nasilja.

Close Menu