Skip to main content
pretraga

Zelena poslanička grupa je u utorak, 5. februara posetila Kikindu kao najveće urbano zimovalište sova utina u Evropi. Ova životinjska vrsta je simbol  grada i glavna atrakcija svih posetilaca.

Prvi deo posete je bio posvećen obilasku Narodnog muzeja u Kikindi u kom su članovi i članice Zelene poslaničke grupe srdačno dočekani od strane direktorke muzeja gospođe Lidije Milašinović. Tokom obilaska stalne postavke saznali smo istorijske i kulturne detalje o razvoju grada Kikinde, kao i očuvanju životne sredine u samom gradu kao i oko njega. Kao se nedaleko od urbanog dela grada nalazi specijalni rezervat prirode “Pašnjaci velike droplje” članovi ZPG su ovom prilikom saznali više o jedinom staništu ove zaštićene vrste u našoj zemlji. Kako smo saznali velika droplja se kotira na svetskoj crvenoj listi ugroženih vrsta.

cof

Nakon toga ZPG je obišla Kikindskog mamuta kao jednog od najočuvanijih fosilnih ostataka mamuta-džinovske praistorijske životinje koja je na tlu Evrope živela pre okvirno 500 000 godina. Ostaci mamuta otkriveni su 1996. godine u pogonu fabrike „Toza Marković“, jednog od najvećih proizvođača cigle i crepa na Balkanu, u Kikindi. Naučni značaj ovog otkrića se procenjuje od izuzetne važnosti i ne prestaje da budi interesovanje stručnjaka ali i svih zainteresovanih za daleku prošlost zemlje.

Drugi deo posete  je vodila Miroslava Krnić, sekretarka u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj. Gospođa Krnić je prisutne provela kroz uži centar grada koji se void kao urbanistički zaštićena zona i koji je zimsko utočište zaštićenoj vrsti sove utine. U toku 2009. godine je ovaj deo grada bio procenjen kao najveće urbano zimovalište utine na svetu sa izbrojanih 734 jedinki u strogom centru grada. Istaknuto je da je brojnost sova utina u zimovalištu u Kikindi promenjiva i zavisi od više faktora. Članovi I članice ZPG su imali priliku da osmotre jedno drvo sa vise od 20 jedinki ove fascinantne vrste. Ovo je postalo obeležje grada Kikinde zbog koga su I mnogi svetski mediji posetili ovaj grad u Srbiji. Takođe, prisutni su prošli ulicom Generala Drapšina u kojoj se nalazi prepoznatljivi drvored američkog koprivića koji je tu posađen nakon Drugog svetskog rata. Meštani ovu ulicu u toku proleća nazivaju zelenim tunelom zbog bogatih krošnji koje se prostiraju duž ulice, čak je jedan poznati svetski portal ubrojao ovu ulicu u jednu od 50 najlepših ulica na svetu.

Prisutni članovi Zelene poslaničke grupe su ovom prilikom zaključili da je  potrebna veća promocija ovakvih fenomena u gradovima u našoj zemlji, koji predstavljaju izuzetno bogatstvo za čije očuvanje  moramo svi zajedno da se izborimo.

Ova poseta podržana je od strane Kancelarije programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine“ koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Close Menu