Skip to main content
search

Asocijacija škola političkih studija Saveta Evrope (ASPS), sastavljena dve godine nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu, izražava ogorčenje zbog smrti ruskog lidera opozicije Alekseja Navalnog, koji je nepravedno bio zatvoren zbog lažnih politički motivisanih optužbi.

ASPS, koja okuplja političke naučnike iz Evrope, Afrike i Centralne Azije, pozvala je Rusiju da dozvoli nezavisnu međunarodnu istragu o „nenadanoj“ smrti Navalnog.

Podsetila je da je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio Rusiju zbog nedostatka pravilne sudne istrage u vezi sa tvrdnjama da je Navalni 2020. godine otrovan iz političkih razloga.

Navalni, jedan od retkih ličnosti koje su mogle mobilisati masovne proteste širom Rusije, pridružuje se dugom spisku drugih žrtava Putinove ubilačke represije, uključujući Anu Politkovsku, Aleksandra Litvinenka, Borisa Berezovskog, Borisa Nemcova, Sergeja Skripala i mnoge druge.

Poniženi predsednik Vladimir Putin, protiv koga je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje zbog deportacije ukrajinske dece, bio je jasno, direktno ili indirektno odgovoran za smrt Navalnog, jer su njegovi batinaši godinama progonili, mučili, pa čak i trovali svog glavnog protivnika, navodi ASPS. Kao i Putinova barbarska invazija na Ukrajinu, smrt Navalnog u pritvoru pokazala je sve dublje kršenje ljudskih prava u Rusiji i prezir Kremlja prema evropskim vrednostima, kao i potpuno ignorisanje niza ECHR odluka u korist Navalnog.

Asocijacija sa sedištem u Strazburu zatražila je oslobađanje svih političkih zatvorenika, uključujući one koji su zadržani dok odaju počast Alekseju Navalnom, i ponovila da ruske vlasti treba da odgovaraju za njegovu smrt.

Zaključno, ASPS je izjavila da bi smrt Navalnog i Putinova želja da guši aktiviste za ljudska prava i eliminiše sve kritičke glasove trebalo da budu poziv na buđenje za one koji sumnjaju u brutalnu prirodu ruske diktature ili potrebu da podrže Ukrajinu u borbi protiv nemilosrdnog neprijatelja i njegovog besramnog megalomanskog lidera.

Close Menu