Skip to main content
search

Ko čini četvrtu generaciju Pokretača promena?

Kako pokrenuti zajednicu i doći do promena u društvu? Na koji način uticati na javne vlasti, a kako uključiti poslovnu zajednicu? I ko su danas aktivni građani? To znaju Pokretači promena koje želimo da nagradimo i podržimo!

Napredak zajednice i blagostanja svih nezamisliv je bez aktivnog učešća građana i civilnog društva u kreiranju javnih politika, rešavanju problema, prepoznavanju i ostvarivanju potencijala važnih za lokalni razvoj. Jedan od načina na koji možemo odgovoriti na njih je javno zagovaranje – proces koji omogućava organizovanim građanima da utiču na nosioce vlasti i/ili donosioce odluka i tako unaprede život u svojoj zajednici i društvu. U savremenom demokratskom društvu, svoje mesto u ovom procesu promena imaju organizacije civilnog društva, pojedinci, mediji, ali i poslovni sektor. Neretko ovakve aktivnosti organizacija i građana ostaju nedovoljno priznate i vidljive, zato je Beogradska otvorena škola 2019. godine pokrenula Godišnju nagradu za Pokretače promena i sada je u potrazi za četvrtom generacijom aktivnih građana koji grade bolje društvo!

Godišnja nagrada slavi pokretače promena – motivisane građane koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svih nas, pruža priznanje i prepoznavanje, kao i finansijsku i medijsku podršku najuspešnijim i najupornijim pojedincima, neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva. Želimo da zajedno sa vama pronađemo i nagradimo istinske pokretače promena i pozivamo vas da nominujete inicijativu koja je po vama bila najznačajnija!

Ko može da nominuje Pokretače promena?

Svi građani i građanke – pojedinci, neformalne grupe ili organizacije civilnog društva. Možete nominovati sami sebe ili nekoga za koga smatrate da zaslužuje nagradu i priznanje za svoj rad, a ispunjava uslove navedene u tekstu u nastavku. Možete nominovati više inicijativa za različite kategorije.

Ko može da bude nominovan za Pokretača promena?

Možete nominovati organizacije civilnog društva (za kategorije I, II, III)*, neformalne grupe (kategorija IV) i istaknute pojedince (kategorija V), koji su tokom prethodne tri godine (između 1. septembra 2019. i 30. septembra 2022.) sprovodili inicijative koje odgovaraju cilju konkursa.

*Organizacije civilnog društva se mogu kandidovati ili biti nominovane u I, II i III kategoriji, ali mogu biti nagrađene isključivo u okviru jedne kategorije.

U kojim kategorijama tražimo Pokretače promena?

Pored dobro poznatih kategorija, ove godine tražimo Pokretače promena i u jednoj novoj – Sinergijom do uspeha, koja se odnosi na saradnju ostvarenu sa poslovnom zajednicom. Uspešna saradnja civilnog i poslovnog sektora još jedna je prilika za izgradnju boljeg društva, a stvaranje zajedničke vizije i konkretizacija saradnje ova dva sektora otvara mogućnosti za pokretanje promena u društvu.

I – SARADNJOM DO PROMENE

U ovoj kategoriji želimo da istaknemo primere uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.

II – SINERGIJOM DO USPEHA

Nova kategorija nagrađuje organizacije koje su ostvarile saradnju sa poslovnom zajednicom i zajednički zagovarale stvaranje podsticajnog okruženja za važne promene u zajednici.

III – PRVI GLAS GRAĐANA

Ova nagrada namenjena je organizaciji civilnog društva koja je svojom kampanjom uspela da dopre do velikog broja građana, inspiriše ih, motiviše i okupi u zajedničkoj borbi za promenu

IV – POHOD NA AKTIVIZAM

Ova nagrada u fokusu ima neformalne grupe, pokrete i inicijative koje su okupile veliki broj građana i uspele da ostvare važne promene u zajednici.

V – POKRETAČ/ICA PROMENA

U okviru ove kategorije, želimo da istaknemo ljude koji su, boreći se za zajednički interes, hrabro iskoračili iz okvira uobičajenih očekivanja i dokazali kolika je snaga pojedinca.

Ko su bili Pokretači promena prethodnih godina? Više informacija o prvoj generaciji Pokretača promena pronađite ovde, o drugoj generaciji ovde, a o trećoj ovde. Dodatne informacije se nalaze na sajtu Javno zagovaranje.

Šta dobijaju Pokretači promena?

Pored medijske promocije i javnog priznanja, nagrađeni u svim kategorijama dobiće i robnu nagradu po sopstvenom izboru u vrednosti do 600 USD.

Kako se prijavljuju Pokretači promena?

Prijave se dostavljaju popunjavanjem onlajn formulara koji se nalazi na ovom LINKU najkasnije do 23. oktobra 2022. godine do 15 časova.

Biće razmatrane samo kompletne prijave koje budu pristigle u navedenom roku. Za sve dodatne informacije budite slobodni da pošaljete upit na imejl: [email protected] najkasnije do 21. oktobra do 15 časova.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). BOŠ realizuje ovaj projekat u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. Projekat traje od novembra 2018. do maja 2023. godine.

Close Menu