Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost je nastavio svoju seriju skupova pod nazivom Beogradski dijalozi. Ovaj, šesti put, bili smo u Berlinu gde su 4. juna održana dva skupa pod nazivom Beograd i Priština između zamrznutog konflikta i normalizacije. Prvi skup, koji je bio zatvoren za javnost i koji je održan u prostorijama German Marshall Funda okupio je preko trideset učesnika koji su raspravljali o mogućnostima kojima bi se mogla ostvariti normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Rasprava koju je moderirala Gordana Delić, izvršna direktorka Balkanskog fonda za demokratiju, je započela uvodnim izlaganjima koje su imali Ilir Deda, član kosovskog parlamenta i Igor Novaković iz Centra za inkluzivno upravljanje. Takođe, pogled iz “briselske” perspektive je dao Dušan Reljić, šef briselske kancelarije nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove. Raspravljalo se o tome kako da se otkoče pregovori između dve strane i ubrza implementacija postignutih sporazuma, da li da se proces pregovora promeni, da li EU treba da izmeni svoju posredničku ulogu, kako bi trebao da izgleda proces normalizacije i kako da se ovaj proces učini inkluzivnijim i transparentnijim.

Popodnevni skup, koji je bio otvoren za javnost i koji se održao u prostorijama Robert Bosch fondacije je okupio preko dvadeset učesnika koji su učestvovali na panelu, koji je vodila Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a u kome su učestvovali Kristijan Helbah, izaslanik za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Naim Rašiti, izvršni direktor Balkanske grupe za istraživanje javnih politika i Milivoje Mihajlović, savetnik direktora Radio televizije Srbije.

Šesti Beogradski dijalozi u Berlinu su održani uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Vilfred Martens centra za evropske studije, a u saradnji sa Nemačkim maršalovim fondom i fondacijom Robert Boš.

 

Close Menu