Skip to main content
search

Bratislava, 21. mart: Razmere izborne pobede Srpske napredne stranke (SNS) na izborima održanim 16. marta pokazale su se iznenađujućim za učesnike diskusije koju je organizovao CEPI. Da podsetimo, diskusija je organizovana kako bi se raspravili efekti rezultata izbora na dalji razvoj odnosa u zemlji i regionu, kao i perspektivu budućeg članstva Srbije u EU.

Srbija je prošla kroz značajne promene u prethodne dve godine, koje su kulminirale izborima 16. marta. Rezultat je bio ubedljiva pobeda SNS Aleksandra Vučića, koja je osvojila 158 od 250 poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini.

U diskusiji su učestvovali Roman Hlobeň, direktor Odeljenja za Jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Slovačke; Tomasz Żornaczuknaučni saradnik za Zapadni Balkan u Poljskom institutu međunarodnih poslova; Marko Savković, koordinator programa u BFPE; i Branislav Nešović, direktor programa nevladine organizacije «Aktiv» iz severne Mitrovice.

Moderator diskusije Milan Nič, izvršni direktor CEPI-ja, izjavio je na samom početku kako,

“po prvi put, Kosovo kao tema nije bilo deo predizborne kampanje, dok DSS – jedina partija koja odbija sporazume sa Prištinom – nije uspela da pređe cenzus. Ovi izbori pokazuju da postoji konsenzus u srpskoj politici i pragmatičan pristup prema čitavom regionu, uključujući Kosovo”.

Close Menu