Skip to main content
search

Više od dvadeset lidera civilnog društva i pravnih stručnjaka iz regiona Zapadnog Balkana uzelo je učešće u radionici posvećenoj poglavljima 23 i 24 u pregovaračkom procesu. Dvodnevnu radionicu su organizovali Centralnoevropski institut za javne politike (CEPI) i Poljski institut za međunarodne poslove (PISM). Među govornicima našli su se predstavnici ministarstava Vlade Slovačke, parlamenta, Specijalnog suda i organizacija civilnog društva aktivnih u praćenju učinka pravosuđa i institucija zaduženih za borbu protiv korupcije. BFPE je ovom prilikom predstavljao koordinator programa Marko Savković.

Nakon što su pre deset godina postale deo EU, zemlje Višegradske četvorke su smatrale kako je njihova dužnost da podele iskustvo i znanje sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi ih podržale u nameri da i same postanu članice.

“Kako se zemlje Zapadnog Balkana približavaju EU, uloga civilnog društva bi morala da postane važnija. Mi smatramo kako think-tank-ovi i organizacije civilnog društva mogu učiti ne samo iz slovačke „uspešne priče“, već i naših grešaka. Tako što smo okupili predstavnike državne administracije i civilnog društva, ova radionica nam omogućava i jedno i drugo,”

rekao je menadžer projekta ispred CEPI-ja Andrej Chovan.

Sam događaj je organizovan u okviru projekta Višegrad za jačanje demokratije: slovačka iskustva saradnje između civilnog društva i javne uprave.

(U pripremi vesti korišćen materijal CEPI Public Relations tima, 20. mart 2014.)

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu