Skip to main content
search

Poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srbije, članice Ženske parlamentarne mreže koja je osnovana u februaru 2013. godine na inicijativu BFPE, učestvovale su u radionici posvećenoj reformi sektora bezbednosti.

Radionicu su uvodnim obraćanjima otvorili NJ.E. Roman Vašćuk, ambasador Kanade u Srbiji i Sonja Liht, predsednica BFPE. Zatim je programski koordinator u Fondu, Marko Savković, održao prezentaciju kojom je uveo prisutne u materiju reforme sektora bezbednosti. Nakon Marka, gost Fonda, Emir Kalač iz CEDEM-a (Podgorica), na studiji slučaja angažovanja Skupštine Crne Gore (i posebno, njenih resornih odbora), pokazao je kako u praksi izgleda nadzorna uloga parlamenta.

U diskusiji koja je usledila, učesnice-poslanice u Narodnoj skupštini-su se složile kako je jedan od zadataka u novom sazivu parlamenta taj da se više poslanica uključi u rad resornih odbora, ali su živo diskutovale i o mehanizmima koji im stoje na raspolaganju u nastojanjima da nadziru „ministarstva sile“, te njihovim ograničenjima.

Da podsetimo: u ovom trenutku, u dva resorna odbora NSRS zadužena za nadzor nad sektorom bezbednosti Srbije, „sedi“ samo jedna poslanica.

Close Menu