Skip to main content
search

Budva, Crna Gora, 31. 03. 2015: Azerbejdžan bi morao da što pre oslobodi Ilgara Mamadova, koji se nalazi u zatvoru usled politički motivisane optužnice, poručeno je sa sastanka Asocijacije škola Saveta Evrope (Association of Schools of Political Studies of the Council of Europe, ASPS).

Asocijacija, koja okuplja direktore 21 škole iz Evrope i Severne Afrike, pozvala je Azerbejdžan da poštuje svoje obaveze prema Savetu Evrope i primeni odluku Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je utvrđeno da je hapšenjem i pritvaranjem Mamadova pre tri godine Azerbejdžan prekršio Konvenciju.

Vlada Azerbejdžana mora osloboditi kako Mamadova tako i sve druge branioce ljudskih prava, novinare i lidere opozicije do igara u Bakuu, poručeno je sa sastanka. Propust da se tako postupi negativno će se odraziti na reputaciju kako igara, tako i Azerbejdžana.

ASPS takođe osuđuje pokušaje da se ućutkaju mediji i izvrši pritisak na nevladine organizacije u većem broju zemalja članica Saveta Evrope, uključujući Tursku; i Rusiju, u kojoj je moskovska škola primenom restriktivnih propisa naterana da obustavi aktivnosti.

Ovakvi autoritarni postupci narušavaju principe demokratije i u suprotnosti su sa vrednostima na kojima je Savet Evrope utemeljen.

Close Menu