Skip to main content
search

Fotografija Nikolas Kvok

Strazbur 23.11.2018.

Naučnici u oblasti političkih nauka iz Evrope i Severne Afrike tokom sastanka u Strazburu pozvali su vlasti u Turskoj da zaustave tajne istrage akademika i aktivista za ljudska prava koji su prošle nedelje bili privedeni, a zatim uslovno pušteni na osnovu nepoznatih optužba od kojih su neke iz 2013. godine.

Mreža škola za političke studije Saveta Evrope koju čini 21 škola u Istočnoj, Južnoj Evropi i Severnoj Africi osudila je neosnovan progon pripadnika civilnog društva, koji uključuje i njihovog kolegu Hakana Altinaja, predvodnika škole u Turskoj.

Nils Muznieks, bivši Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, koji je ove nedelje u Strazburu izabran na mesto predsednika Mreža škola za političke studije Saveta Evrope izjavio je da su “ova arbitrarna hapšenja, koja predstavljaju očigledan pokušaj da se utiša civilno  društvo, neprihvatljiva u demokratskom društvu.” “Pozivam vlasti u Turskoj da poštuju u potpunosti obaveze u oblasti ljudskih prava i vladavine prava kojima je Turska legalno obavezana kao član Saveta Evrope”, dodao je on.

Mreža škola za političke studije Saveta Evrope osuđuje okrutan napad kiselinom koji je doveo do smrti Katarine Handziuk, lokalne ukrajinske političarke i aktivistkinje za ljudska prava.

Mreža škola za političke studije Saveta Evrope je na sastanku Generalne skupštine u Strazburu pozvala na detaljnu istragu ovog kukavičkog zločina i zatražila da odgovorni budu kažnjeni.

Katarina Handziuk koja je imala 33 godine umrla je od komplikacija prouzrokovanih teškim povredama koje su nastale nakon napada sumpornom kiselinom prošlog jula. Njen slučaj jedan je od mnogih u Ukrajini, a i šire koji nisu premet policijske istrage.

Katarina je bila alumnistkinja ukrajinske škole za političke studije sa kojom je održavala bliske veze. U vreme napada ona je bila savetnica gradonačelnika grada Herson i već je obelodanila nekoliko ozbiljnih slučajeva korupcije u njenom regionu.

Mreža škola za političke studije Saveta Evrope je pozvala nadležne u Ukrajini i drugim zemljama Saveta Evrope da pruže prikladnu zaštitu aktivistima za ljudska prava i da se upuste u konstruktivni dijalog sa civilnim društvom.

Close Menu